· · Komentari: 0
BRAK

Kada ODNOSI ZAHLADE samo NEZRELE OSOBE prvo pomisle na OVU STVAR

Šta najviše utiče na izgradnju jake, iskrene i stabilne veze?

1603095263_Depositphotos_129046708_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Psiholog i psihoterapeut Leonora Pavlica kratko odgovara: emocionalna inteligencija.Emocionalno inteligentni partneri neguju kulturu komuniciranja i ne stavljaju svoje probleme pod tepih, a ono što je najvažnije, veoma dobro uče iz iskustva, pa ne prave iznova iste greške.

- NJen značaj je neosporan u oblasti partnerskih odnosa, upravo jer se njihov kvalitet temelji na dobroj komunikaciji, spremnosti da se razume tuđa perspektiva, negovanju klime tolerancije i kompromisa, uspostavljanju jasnih personalnih granica, kao spremnosti da se uđe u konflikt na asertivan način - kaže psihoterapeut.

Pročitajte još: Šta znači ASERTIVNA KOMUNIKACIJA u partnerskim odnosima

Emocionalno inteligentne ljude, pored svih navedenih osobina, krasi i veća kreativnost u iznalaženju strategija za prevazilaženje tekućih problema, veća prilagodljivost, veća odlučnost, strpljenje i optimističan pristup. Oni prelomne situacije češće vide kao izazov, nego kao problem. Sa ovakvim stavom, izgledi da se krize uspešno prebrode značajno se uvećavaju.

Podelite obaveze i odgovornosti...

- Emocionalno pismeniji roditelji će lakše iskomunicirati šta kome treba, kakva vrsta pomoći im je neophodna i jednostavnije će podeliti obaveze i odgovornosti. Biće tolerantniji na promene raspoloženja - ističe Pavlica.

Pročitajte još: Istraživanje pokazalo: Muškarci sa DUBLJIM GLASOM pre će varati u vezi, evo i zašto

Najlakše je razvesti se Foto: Depozit

Kako se ponaša emocionalno inteligentna osoba kada oseti da se nešto u braku promenilo nagore, da su odnosi zahladneli ili se zaoštrili?

Kada odnosi zahlade - pokušavajte razgovor!

- U takvoj situaciji, emocionalno inteligentan partner će znati da čeka pravi momenat, da prepozna i razume koje partnerove potrebe su nezadovoljene, iniciraće komunikaciju o istima i nastojati da se supružniku postepeno približi. On na brak gleda kao na zajednički projekat u kome se svaki trud broji, pa ne zatvara lako vrata bračnom drugu - ističe Pavlica.

Pročitajte još: Da li je PRELJUBA hronična bolest? Naučnici su JEDNOGLASNI

Neuspeh veze za amotivno inteligentnu osobu je uvek i lični poraz, pa zato razmišljaju o tome šta može da učini da se situacija promeni, dok bi ovi neiteligentniji radije ponosno sedeli, čekali da im neko priđe i za to vreme sastavljali spisak partnerovih (po)grešaka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.