· · Komentari: 0
ZAGRLJAJ

Kada ste pod stresom pogledajte prvu osobu i uradite OVU stvar: Nestaće kao rukom odnet!

Grljenje snižava stres, ali dovodi i do ravnoteže holesterola, ako je visok.

1610192841_Depositphotos_237621110_xl-2015.jpg

Zagrljaj je lekovit i doprinosi zbližavanju ljudi, a tokom pandemije virisa korona i preporučene fizičke distance mogli smo da se uverimo koliko nam nedostaje blizak kontakt sa dragim osobama. Naime, grljenje izaziva niz hemijskih reakcija u organizmu, što nije samo rezultat snažnih emocija.

Pročitajte još: Kako pomoći detetu da PREVAZIĐE STRAH od odvajanja od roditelja? Primenite savete

Naučnici veruju da zagrljaj može da produži život do pet godina, ali i partnersku vezu. Mada parovi neće poreći da maženje gradi intimnost u odnosu, mnogi sumnjaju da ih ono čini zavisnicima, a razlog je oksitocin. Reč je o hormonu koji pokreće porođaj kod žena, a zaslužan je i za jaku vezu između majke i deteta.

S vremenom su naučnici zaključili da oksitocin proizvodi osećaj sreće, topline i ljubavi, ali i da mozak oslobađa ovaj hormon u velikim količinama kada ostvarujemo telesni kontakt s nekim ko nam je važan.

Pročitajte još: Da li znate koje je najstresnije vreme za majke?

Psihijatar Rene Harlimen je u istraživanju došao do zaključka da česti naleti oksitocina čine naše partnere još privlačnijim. Osim toga, konstantno oslobađanje oksitocina pokreće dopamin, još jedan hormon koji čini da se osećamo dobro. Onda nije ni čudno što možemo da postanemo zavisnici od zagrljaja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.