Oglas
· · Komentari: 0
istorija

Kada su se u SRBIJI pojavila PREZIMENA i kako su nastajala? Imamo odgovore

Prezime označava poreklo, korene i svako ga dobija kao nasledstvo od predaka rođenjem uz ime. Porodično ime ili prezime nastalo je u 14. veku.

1596022722_Depositphotos_231645372_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

 U Srbiji su nastala uglavnom tako što se na ime oca, majke ili neku drugu osnovu dodavao nastavak -ić, -ev ili -ov.

Srpska prezimena najčešće su nastajala od imena očeva ali ima i onih poreklom od zanimanja, osobina, nadimaka, mesta porekla itd. Mnogi su morali da menjaju vlastito prezime i uzmu ono koje im sreski načelnik dodeli pri doseljavanju u nove srezove (opštine).

Pročitajte još: Ovo je jedno od OMILJENIH LETOVALIŠTA SRBA! Masaže dostupne svima NON STOP, a test na koronu NE TREBA (FOTO)

Upotreba prezimena od 18. veka!

Upotreba prezimena se ustalila tek u 18. veku. Do tada je prošlo kroz nekoliko faza. Prvo se uz ime dodavao naziv plemena, zatim su korišćeni patronimi izvedeni iz imena očeva poput Ivanović od Ivan.

Načini na koji su nastajala su razni, a evo nekih od njih:

1) po ocu (najčešće) – Branković, Nenadović, Vukašinović itd.;
2) po plemenu – Bodrić, Drobnjak, Vasojević itd.;
3) po zvanju – Kapetanović, Popović, Vojvodić itd.;
4) po zanimanju – Čobanović, Kovačević, Zlatarević itd.;
5) po nadimku – Kurjaković, Surla, Zatezalo itd.;
6) po osobinama – Glavonjić, Lepojević, Mudrinić itd.;
7) po mestu porekla – Dobrnjac, Glamočanin, Lučanin itd.

Pročitajte još: SRBI će biti razočarani: Ovo su NAJPRIVLAČNIJI JEZICI na svetu

Većina prezimena u Srbiji su potekla od predaka iz 19. veka. Do druge polovine istog veka dešavalo se da u jednoj kući tri generacije imaju različita prezimena jer je većina stanovništva nosila prezime po imenu oca i menjala su sekroz generacije. 1851. knez Aleksandar Karađorđević je doneo ukaz o nepromenljivosti prezimena, čime je u većoj meri zaustavljen proces menjanja istih.

Knjaz Miloš Obrenović bio je Teodorivić!

Neki od naših velikana iz istorije su promenili prezimena:

Pročitajte još: PRIČA MOME KAPORA za sve koji ceo život nešto čekaju: Čekaš platu, leto, muža, decu, da otplatiš kredit… i šta si radio? Ništa!

– Knjaz Miloš Obrenović rođen je kao Miloš Teodorović, a 1810. god. uzeo je prezime po imenu svog dede Obrena;
– Naslednici velikog Karađorđa Petrovića danas se prezivaju Karađorđević;
– U daljoj prošlosti, Nemanjići su lozu nazvali po velikom županu Stefanu Nemanji;
– Dalja loza Lazarevića nastala je od kneza Lazara Hrebeljanovića itd…

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas