· · Komentari: 0
zdravlje zuba

Kako citrusi u kombnaciji sa vodom deluju na zube? Iako su zdravi, stomatolozi upozoravaju

Prema rečima stomatologa postoji jedno piće, koje je i više nego zdravo za naš organizam, ali bi moglo da bude štetno po vaše zube.

1617728123_Depositphotos_40993129_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Limunada

Ceđenje limuna i dodavanje čaši sa vodom ili mešanje limunovog soka sa toplom vodom, predstavlja dobar način podsticanja vašeg imuniteta. Međutim stomatolozi upozoravaju da voda u kombinaciji sa bilo kojim citrusom – pomorandžom, limetom, limunom ili grepjom može naštetiti vašim zubima erozijom gleđi.

Erozija predstavlja gubitak zubne gleđi, koja najčešće nastaje napadaom kiseline. Kada se gleđ istroši, osetljivi slojevi zuba ispod njega su izloženi napadu bakterija. Ovo stanje dovodi do osetljivosti zuba, objašnjavaju stomatolozi. Ako redovno pijete ovakve napitke ili jedete kiselu hranu zubna gleđ sve više erodira, postaje tanja i omogućava da dentin koji leži ispod nje bude vidljiviji. U ovakvom slučaju zubi izgledaju udubljeno i imaju izraženu žutu boju. Takođe grublji su na dodir kada preko njih pređete jezikom.

Kisela hrana i pića mogu u velikoj meri da doprinesu eroziji zubne gleđi.

Pročitajte još: "Trebalo mi je 36 godina da saznam za ovo!" Svi sudovi staće u mašinu ako ovo uradite ovaj TRIK! (VIDEO)

Zubi kod kojih je oštećena zubna gleđ u velikoj su opasnosti da u kratkom roku podlegnu napadu karijesa i da izgube svoju fukciju. Sadržaj kiseline u limunovom soku znatno je veći od onog u drugim pićima koja često povezujemo sa oštećenjima zuba kao što su soda, vino, kafa, čaj. Međutim, kako bi u isto vreme u svoj organizam unosili vitamine koje u sebi sadrži limun i drugi citrusi i imali jake i zdrave zube, postoji jednostavka taktika koju možete da primenite.

Stomatolozi savetuju da:

  • operete zube pre ispijanja soka od limuna
  • pijete isključivo sokove od sveže ceđenog limuna
  • pijete ih isključivo na slamku
  • isperete usta vodicom za ispiranje nakon što ste završili sa osvežavajućim napitkom

           Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.