Oglas
· · Komentari: 0
začini

Kako da ovih PET ZAČINA uzgajate KOD KUĆE

Kuvanje i priprema jela danas su nezamislivi bez upotrebe mirisnih začina.

1602245485_Depositphotos_253334706_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

A najbolje je kada aromatične ukuse jelima možete pružiti uz pomoć svežih začina koje ste sami uzgajali kod kuće. Onima koji imaju vrt, uzgoj  začinskog bilja nije težak posao, ali moguće je da ih uzgajate i u stanu bez vrta ili balkona. Za njihov rast dovoljno je da im obezbedite sunčevu svetlost.

Bosiljak

Bosiljak je idealan za uzgoj u teglama, a potrebno mu je šest do osam sati sunčeve svetlosti tokom dana i dosta vode. Naraste do 45 cm, ima svetlo zeleno lišće, a spreman je za branje šest neđelja nakon sadnje. Postoji više vrsta bosiljka, a ovo začinsko bilje daje ukus mesu i sosevima s paradajzom.

Pročitajte još: NJega jedu i oni koji ne vole nijedan drugi: Evo zašto je dobar FETA SIR

Majčina dušica

Majčina dušica može da raste u zatvorenim prostorima i kada nema direktnog jakog svetla. Kada raste u zatvorenom, ova biljka naraste od 15 do 20 cm, a ima sivo zeleno lišće i ljubičaste cvetove. Kada se rascveta, isecite vrhove lišća i cveća, a najbolje je da je koristite svežu. Dodajte je u jelima s mesom.

Peršun

Peršun je bogat gvožđem i vitaminom A i C, a koristi se kao dodatak supama ili kao začin jelima poput krompira, ribe i morskih plodova, salatama i sosevima. Pre nego što posejete peršun, potopite seme u vodu i ostavite preko noći, a između 70 i 90 dana nakon sejanja, listovi su zreli za branje.

Pročitajte još: GOTOVA OČAS POSLA! Vrhunska poslastica sa karamelom, bananama i piškotama (FOTO/VIDEO)

Ruzmarin

Foto: Deposit

Mirisni ruzmarin može da raste u zatvorenim prostorima, ali ako posejete seme, trebaće mu tri godine da naraste. Ako želite da ubrzate njegov rast umesto semena zasadite mladicu. Kada raste u zatvorenom prostoru nemojte da zalivate previše. Lišće ruzmarina daje ukus piletini, svinjetini, jagnjetini i povrću.

Origano

Većinom se koristi suvi origano kao dodatak pici ali može se koristiti i svež. Odgovara mu jako sunčano i suvo mesto, a posejano seme origana proklijaće za 7 do 14 dana. U letnim mesecima ima male bele ili ljubičaste cvetove.

Pročitajte još: Napravite JESENJI NAPITAK: CIMET je obavezan, a rešava vas bakterija i gljivica

Nana (menta)

Prodornog mirisa i aromatičnog jakog ukusa, sveža nana se koristi u slatkim jelima, koktelima, voćnim salatama, ali i jelima od mesa, ribe i povrća. Najsvježiji ukus imaju mladi svetlozeleni listovi. Zasađena u zatvorenom, ova biljka pročišćava vazduh i olakšava disanje osobama koje imaju poteškoće s plućima. Ostavite grančicu u čaši vode da stoji neđelju dana, ona će razviti korenje i tada je možete zasaditi bilo gde.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas