Oglas
· · Komentari: 0
hrana

Kako meso možemo pripremiti da bude ukusnije: Potpuno drugačije od tradicionalnog spremanja

Kineski naučnici otkrili su da se goveđi protein mnogo bolje apsorbuje u ljudsko telo kada se meso priprema u vakuumu, nego prilikom tradicionalnog kuvanja i pečenja. Studija je objavljena u „Džurnal of agrikulčural end fud kemistri“.

1607848458_Depositphotos_73049901_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Način pripreme mesa u vakuumu ranije je bio privilegija restorana, ali je sada dostupan i u običnoj kuhinji, jer su mnogi proizvođači kućnih aparata počeli da proizvode pekače na bazi vakuuma.

Istraživači sa Poljoprivrednog univerziteta Nanjing pod vodstvom Van-Kang Čanga proučavali su efekat različitih metoda pripreme mesa na oksidaciju i promene u strukturi goveđih proteina koje utiču na svarljivost.

Za meso su analizirali dva ključna pokazatelja oksidacije proteina i otkrili da pečeno meso najviše oksidira, zatim kuvano, a poslednje je priprema govedina u vakuumu. Takođe su primetili manje agregaciju proteina i manje promena u strukturi spremanja u vakuumu od ostalih metoda.

Pročitajte još: Koje proteine, masti i vlaka jesti za DORUČAK: Napravite najbolju kombinaciju

Kuvanje i pečenje
Tradicionalne metode pripreme hrane, tj. kuvanje i pečenje, koriste temperature koje su mnogo više od temperatura neophodnih za doradu mesa. Visoka temperatura dovodi do toga da se proteini u mesu podvrgavaju različitim promenama – njihova struktura se menja, odvijaju se oksidacioni i agregacijski procesi. Sve to pogoršava razgradnju proteina na male peptide i aminokiseline, koji se apsorbuju u krvotok i otežavaju varenje.

Povećana svarljivost

Autori su zatim govedinu, koja je bila pripremljena na razne načine, smeštali u simulirane želudačne i crevne sokove kako bi oponašali proces varenja. Pokazalo se da meso pripremljeno u vakuumu oslobađa više raznolikih peptida od mesa pripremljenog drugim metodama. To ukazuje na povećanu svarljivost, koja je u vakuumskoj pripremi iznosila 34,97 procenata u poređenju sa 27,59 procenata pri kuvanju i 24,36 procenata pri pečenju.

Što se tiče pripreme u vakuumu, to je metoda u kojoj se namirnice pripremaju u hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi u vodenom kupatilu sa kontrolisanom temperaturom.

Zdravije i ukusnije meso.

Pročitajte još: Napravite domaći biljni sapun BEZ HEMIJE

Van-Kang Čang i njegove kolege dokazali su da je govedina pripremljena u vakuumu na 60 stepeni Celzijusa i sa niskim sadržajem kiseonika hranljivija i manje je verovatno da uzrokuje gastrointestinalne probleme nego ako je kuvana u ključaloj vodi na 100 stepeni ili pržena u rerni na 150.

Pročitajte još: Ovo je TRIK zbog kog više nikada nećete napraviti ŽILAVE PALAČINKE

Pored toga, prema autorima, takvo meso je ukusnije i zahvaljujući ovoj metodi možemo uživati u nežnom, sočnom i ravnomerno pripremljenom odresku.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas