· · Komentari: 0
nega

Kako pravilno kombinovati KOZMETIČKE SASTOJKE: Šta nikako ne treba mešati

Kad je u pitanju delikatna stvar, kao što je nega kože, ključno je da obratite pažnju na sastojake svih preparata koje koristite.

1606905579_Depositphotos_103918620_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Neki se međusobno dopunjuju i potpomažu, dok druge ni u kom slučaju ne treba kombinovati. Kako znati šta sa čim ide?

Salicilna kiselina + niacinamid

Salicilna kiselina leči akne uklanjajući ulje i ostatke mrtvih ćelija kože iz pora. Problem je što ona može dovesti do iritacije, pa je treba upariti sa nečim umirujućim. Niacinamid (poznat i kao vitamin B3) je sjajno protivupalno sredstvo koje pomaže u ublažavanju iritacija. Nakon tonika sa salicilnom kiselinom, najbolje je da na lice nanesete serum sa niacinamidom.

Pročitajte još: Kako izbeći ispucali efekat pudera na koži?

Vitamin C + vitamin E

Vitamin C je moćni antioksidans koji štiti kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima (glavni krivac za vidljivo starenje kože). Od ključne je važnosti za proizvodnju kolagena, koji koži daje potporu i jedrinu sprečavajući nastanak bora. Kad se upari sa vitaminom E, vitamin C postaje čak četiri puta delotvorniji. Kombinacija tih vitamina povećaće zaštitu kože i smanjiti oštećenja izazvana UV zracima.

Foto: Deposit

Retinoidi + ceramidi

Mešanje sastojaka protiv akni
Vitamin C nikada ne treba koristiti u kombinaciji sa benzoil-peroksidom jer će ga on destabilizovati. Umesto da ih koristite jedno za drugim, sredstvo za čišćenje nanesite noću, a vitamin C tek ujutro.

Retinoidi ujednačavaju boju tena i  sprečavaju bore, ali poznato je i da isušuju kožu. Zato ih treba koristiti u kombinaciji sa ceramidima: nanesite hidratantnu kremu koja ih sadrži, pa retinoid, a zatim ponovo hidratantnu kremu. Tako ćete pomoći da retinoid prodre dublje u kožu, a ujedno ćete izbeći njeno isušivanje. Ceramidi su lipidi koji imaju zaštitnu ulogu (čuvaju vlažnost kože), ali tokom vremena se njihova količina smanjuje. Korišćenje kozmetike koja ih sadrži pomoći će da se ovaj ćelijski lepak obnovi.

Ceramidi su lipidi koji imaju zaštitnu ulogu , čuvaju vlažnost kože.

Dvostruki piling nije dobra ideja

Dupliranje sastojaka za piling poput retinola i hemijskog pilinga može izazvati ljuštenje, crvenilo, pa čak i opekotine. Da biste to izbegli, glikolnu ili salicilnu kiselinu koristite dva puta nedeljno, ali ne iste noći kada koristite retinol. Izuzetak je mlečna kiselina koja je hidratantnija od ostalih.

Pročitajte još: Ovo su RAZLOZI zbog kojih drugima izgledamo PRIVLAČNIJE nego što to sami mislimo

Ne preterujte sa aktivnim sastojcima

Ukoliko preterujete, čak i ono što je dobro, postaće loše. Sredstvo za čišćenje sa glikolnom kiselinom ne treba upariti sa kremom koja je sadrži jer ćete tako sigurno izazvati iritaciju kože, crvenilo i perutanje. U kozmetici, više ne znači bolje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.