· · Komentari: 0
SAVET

Kako smanjiti očni pritisak prirodnim putem?

Pronađite lek u prirodi.

1631789442_eye-2340806_1920.jpg
foto: Piksabej

Oštećenje vida često se javlja kod pacijenata kojima je očni pritisak povišen, iako to nikako nije jedini ili vodeći razlog postojanja dioptrije kod osoba bilo koje životne dobi. Međutim, glaukom, kako se očni pritisak drugačije naziva, jeste već drugi po redu uzrok nastanka slepila.

U očnim jabučicama dolazi do konstantnog stvaranja tečnosti koja na isti način konstantno i nestaje, taj odnos, tj. ravnoteža između ta dva stanja se naziva očni pritisak. U normalnim zdravstvenim okolnostima normalni pritisak iznosi između 15 i 20 milimetara živine skale, dok se kod povišenog pritiska javljaju vrednosti od 40, pa nagore. Očni pritisak nastaje iz različitih razloga: genetska predispozicija, oboljenja poput dijabetesa, hipertenzije izazivaju često povišen očni pritisak, starosna dob (osobe starije od 40 godina su pod većim rizikom), izražena dalekovidost ili kratkovidost, vremenski dugo korišćenje kortikosteroidnih kapi za oči ili uopšte kortikosterioida, kao i nezdrava ishrana.

Vremenom očni pritisak oštećuje vidni živac što dovodi do slabijeg vida koji vodi ka totalnom slepilu, a ne postoje naučne činjenice koje govore da se na ovaj način oštećen vid može ispraviti. Zato je važno da se preventivno deluje na zdravlje vida, tj. oka, što je najbolje raditi kroz pažljivo biranu ishranu koja je bogata određenim vitaminima i mineralima. Samim tim, to znači da postoji lečenje, smanjenje očnog pritiska prirodnim putem.

Selen kao prirodni lek za očni pritisak

Dokazano je da selen, odnosno, namirnice koje ga sadrže u sebi u većoj meri mogu pomoći u prevenciji, ali i u cilju smanjenja očnog pritiska. Iako se mnogi vitamini, pa tako i selen mogu naći u vidu suplementa, uvek je akcenat na tome da se unosi putem ishrane, dok dodaci ishrani treba da budu vođeni od strane stručnog lica, lekara. Namirnice koje sadrže selen u većoj količini, između ostalih, jesu jagnjeće i goveđe meso, riba, brazilski orasi, suncokretove semenke. NJihovo redovno unošenje u organizam će dati jaku potporu kako organizmu, tako i samom oku.

Aronija u borbi protiv očnog pritiska

Jedna od najpoznatijih zdravih bobica u borbi protiv najrazličitijih bolesti jeste aronija, koja ima snažno antioksidativno dejstvo, pa samim tim i brojne benefite za zdravlje. Aronija predstavlja jedan od najmoćnijih lekova koji dolaze iz prirode, jer ojačava imunitet, pomaže svim organima da bolje funkcionišu i štiti ih od brojnih bolesti, pa tako štiti i oči od brojnih degenerativnih oboljenja, među kojima je i očni pritisak. Zrela bobica, kao i sok, sadrže beta-karoten, vitamin B2, te vitamin C, koji su potrebni za dobar vid i zdravlje očiju.

Lekovito bilje za stabilizaciju očnog pritiska

Očni pritisak se može smanjiti i stabilizovati konzumacijom određenog lekovitog bilja. Vranilova trava se može koristiti u ovu svrhu, pa se čaj od nje preporučuje svima koji imaju problem sa očnim pritiskom ili žele preventivno da deluju, a njoj se pridružuje i čaj od biljke „dan-noć“ koji sadrži rutin koji dokazano utiče na smanjenje očnog pritiska.

Mešavina čaja od gloga i lista malena se takođe može piti tri puta dnevno u iste svrhe, kao i čaj od heljde.

Lisnato povrće za zdravlje oka

Brojno lisnato povrće je bogato cinkom, a cink osim što štiti organizam od brojnih infekcija i upala, ima svoje dejstvo potrebno za zdravlje oka, te u okviru toga utiče na očni pritisak. Zbog toga bi u svakodnevnoj ishrani trebalo imati salate i uopšte obroke uz sveže lisnato povrće, ali i namirnice koje su prirodno bogate cinkom, kao što su jaja, pečurke i integralne žitarice.

Očni pritisak dovodi najpre do pojave glavobolja, osetnog pritiska i bola u očima, posebno u jutarnjim satima, smanjenog perifernog vida, a sve su to simptomi koji ukazuju na potrebu da posetite oftalmologa, ali i promenite način svoje ishrane koji mora da bude usmeren ka opštem zdravlju organizma, pa tako i oka.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.