· · Komentari: 0
DETINJSTVO

Kako smo iz crtanih filmova naučili klasičnu muziku

Od “Seviljskog berberina” do “Prodane nevjeste” – mnogi od nas su prvi dodir sa klasičnom muzikom imali gledajući crtaće poput Duška Dugouška, Tomija i Džerija, Ptice Trkačice ili Mikija Mausa.

1614926203_dusko-dugousko-830x0-1.jpg

Klasična muzika prisutna je u brojnim animiranim filmovima Warner Brosa

. Među najpoznatijim numerama svakako je Mađarska rapsodija br. 2 Franca Lista, a izveo ju je veliki virtuoz na klaviru Duško Dugouško 1946, a godinu dana kasnije to su uradili i Tom & Džeri.

Postoji li iko među starijim generacijama ko, kada čuje Rosinijevog Seviljskog berberina, ne pomisli na najpopularnijeg zeca na svetu i scenu iz berbernice sa lovcem Elmerom?

Arija iz Seviljskog berberina koja se neprestano pojavljuje u animiranim filmovima naziva se “Largo al Factotum” i predstavlja Figarov lik.

Delo Franca Šuberta Der Erlkönig (Vilinski kralj) možda ne prepoznajete po nazivu, ali melodija vam je sigurno poznata.

Za to možemo da zahvalimo Looney Tunesu. Iako je Šubert komponovao o vilinskom kralju, kompozitor Karl Staling uglavnom je koristio ovu melodiju kako bi najavio zlikovce u crtanim filmovima.

Ples komičara iz opere Prodana nevjesta češkog kompozitora Bedžiha Smetane korišćen je kao nezvanična muzička tema za crtane filmove o Peri Kojotu i Ptici Trkačici.

Kompozicija The Light Cavalry Overture Franca fon Zupea najupečatljivije je korišćena u kratkom filmu o Mikiju Mausu koji se zove Simfonijski čas. U ovom zabavnom crtaću Šilja lomi sve instrumente

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.