Oglas
· · Komentari: 0
Glokovi modeli G-45 i G-46

Kako su nemački policajci dobili jedinstven pištolj sa prihvatljivim performansama

Poslednja dva “Glockova” pištolja predstavljaju rekombinaciju već postojećih rešenja, jedan za civilno tržište, a drugi specijalno naručen od nemačke policije

glok.jpg
glok - Dragan ŠAPONJIĆ
Oglas

Kada je“Glok” pustio u prodaju model G-45 izazvao je malu konfuziju, jer su mnogi ovu oznaku povezali sa kalibrom .45 ACP (ili .45 GAP u nekim slučajevima). Ali, reč je o pištolju kalibra 9x19 mm Para, četvrte plus generacije. Iako je “Glok” u već prepoznatljivom marketinškom nastupu uz fanfare najavio “fundamentalne razlike” u odnosu na dosadašnje pištolje, reč je ipak bio o pilot projektu koji donosi rekombinaciju već postojećih rešenja.

Uporedite siluete modela G-19 i G-45

Nešto između

Šta je novo? U suštini - skoro ništa. Ne tako deavno, u pokušaju da odgovori na uslove konkursa za novi M-17 MHS pištolj US Armi (ali i drugih vidova oružanih snaga) “Glok” je ponudio model G-19X koji predstavlja prelaznu (krosover) kategoriju, između kopmpaktnog modela i pištolja punog formata. Na konkursu je pobedio SIG sa svojom modularnom platformom, a “Glok” je bio prinuđen da G-19X ponudi civilnom tržištu, jer je samouvereno računajući na pobedu već izradio nekoliko desetina hiljada pištolja.

Pročitajte još: Striž je za kratko vreme postao popularan, da bi ubrzo mistično nestao: Onda se pojavio u Italiji pod novim imenom (FOTO)

Pokazalo se da je kombinacija rama Gloka 17 i cevi sa navlakom Gloka 19 i te kako privlačna ideja, pa je za kratko vreme “planulo” preko 100.000 komada samo na tržištu SAD. To je nateralo menadžment da se zamisli nad dosadašnjom kategorizacijom pun format, kompakt i subkompakt. Istovremeno, na red je došlo dizajnersko i konstrukciono “osvežavanje” pa se u prodaji našla peta generacija Gloka. S obzirom da Glock 19X pripada četvrtoj plus generaciji jer kod njega nisu zastupljene sve izmene kao kod najnovijih pištolja, doneta je odluka o novom modelu zasnovanom na istim polaznim osnovama. Tako je nastao Glok 45.

Detalj rama sa izmenjivim zadnjim delom i komandama pete generacije

Komfor i bolja kontrola pištolja

Ram pune veličine u kombinaciji sa kraćom cevi i navlakom nije nova ideja. Mnogi popularni i uspešni modeli predstavljaju baš takve “mešance”. Pomenimo samo Kolt Komander, Valter PPK/S ili Beretu Centurion. Takvo oružje korisniku nudi komfor rukohvata pune veličine i posledično bolju kontrolu oružja naročito pri brzoj paljbi, sigurniji hvat sa rukavicama, veći kapacitet okvira ali i spretnije rukovanje. Uz to brži prelazak nišana na sledeću metu i manje problema u automobilu, kada duža navlaka i cev udaraju u sedište pomerajući opasač i čineći tako sate vožnje frustrirajuće neudobnim (jako važno za policiju i razne čuvarske službe). Pitanje je u kojoj meri su neke od ovih karakteristika značajne civilima ali u “Gloku” kažu da je G-45 prvenstveno namenjen službenoj upotrebi i vidljivom nošenju od strane uniformisanih lica.

Cev iz serije GMB

Urnebesne kombinacije
U “Gloku” su razmatrali da nastave sa “bastardima” i mogućnostima da se navlaka od G-19 nađe na ramu G-26 ili gornji sklop G-34 na ramu G-19. Iako je opravdanje za ove urnebesne kombinacije duža nišanska linija uz povećanu preciznost paljbe, ocena nekolicine (uglavnom američkih) stručnjaka bila je brutalna - rekli su da je to čista glupost.

Glok 45 je dobio ureze na prednjem delu navlake koji olakšavaju repetiranje pri potezanju (tzv. “izraelski stil”), a svi metalni delovi presvučeni su DLC finišem visoke tvrdoće. Time se štiti površina od ogrebotina a istovremeno, zbog jako niskog koeficijenta trenja ponaša se kao suvo mazivo, što je velika prednost u prašnjavom okruženju gde bi se čestice prašine i peska lepile za nauljene delove i izazivale zastoje. Cev je iz serije GMB (Glok Marksman Barel) navodno povećane preciznosti, sa tesnijim merama ležišta metka, agresivnijim konturama poligonalnog žlebljenja i krunom usta cevi obrađenom pod uglom. U uporednim testovima, ove cevi do sada nisu pokazale vidljiva preimućstva u odnosu na dosadašnja rešenja, ali svakako pokazaju napor da se unaprede performanse. Povratni sistem je teleskopskog tipa sa dve koaksijalne, suprotno namotane opruge.
Iako se na prvi pogled ne bi reklo, ram krije najviše izmena u odnosu na dosadašnje modele.

Oblik prednjeg dela navlake koji olakšava vraćanje u futrolu na Glocku 45

Površinska tekstura je ostala ista kao kod četvrte generacije, sa sitnim, oštrim piramidama na kontaktnim površinama rukohvata i šake. Posle upornih zahteva korisnika, konačno su eliminisana udubljenja za prste koja su se pojavila na trećoj generaciji (svojevremeno reklamirana kao veliko, značajno unapređenje ergonomije) i sada se ova izmena tj. vraćanje na staro rešenje, reklamira kao značajno unapređenje ergonomije. Marketing je čudo!

Zadnja strana rukohvata ima izmenjive inserte sa naglašenim prepustom koji štiti deo šake između palca i kažiprsta, što je dobra vest za strelce sa mesnatijim šakama koji su neretko pri dubljem hvatu dobijali dve duboke ogrebotine od navlake. Otvor za uvođenje okvira je diskretno proširen, sa koso oborenim unutrašnjnim ivicama. Ova mala promena znatno olakšava brzu izmenu okvira.

Najbolje fabričko okidanje Gloka

Za razliku od prethodne generacije, G-45 nema polukružni usek na bazi prednje strane rukohvata. Iako je njegova funkcija bila da olakša “čupanje” zaglavljenog okvira iz pištolja, ovaj usek je najčešće bio uzrok neprijatnog štipanja kada dno okvira uhvati ivicu dlana i uklješti je uz rukohvat. S obzirom da peta generacija pištolja dobija drugačije okvire sa povećanom bazom, procenjeno je da je to dovoljno za nasilno vađenje u slučaju zastoja. Dugme za izbacivanje okvira je diskretno uvećano, a poluga ustavljača navlake sada je postavljena sa obe strane rama. U “Gloku” razmatraju opciju da po želji korisnika ponude i ručnu kočnicu Koltovog tipa, sa obostrano postavljenim polugama. Za ovim realno nema potrebe, jer Glok ima dobro rešen sigurnosni sistem ali ako tržište zahteva - zašto ne. Mehanizam za okidanje je modifikovan, na ramu se uočava jedna čivija/osovinica manje, u odnosu na prethodnu generaciju. Subjektivno, ovo je do sada najbolje fabričko okidanje kod Gloka. Naročito mi se dopao čist i relativno kratak reset okidača.

Glock 46 sa donekle različitom siluetom u odnosu na klasične modele

Manipulacija pištoljem je laka, prirodna i na sajmu IWA gde smo ga isprobali većina onih koji su ga imali u rukama smatra da G-45 predstavlja dobru kombinaciju. U svakom slučaju, “Glok” je do sada dokazao da je ozbiljan proizvođač koji u promene ulazi “korak po korak” bez ishitrenih poteza, pa ni uspeh nije izostao.

Specijalno za nemačku policiju

Zbog ovakvog, opreznog poslovnog stava veliko iznenađenje bila je pojava modela G-46 sa sistemom rada zasnovanog na bravljenju sa rotacijom cevi. Ako izuzmemo nekoliko modela u kalibru 9x17 mm sa slobodnim zatvaračem, sve ostale konstrukcije se zasnivaju na SIG modifikaciji klasične Brauningove brave. Ovo je provereno rešenje koje je “Glok” doveo do perfekcije, pa su njegovi modeli poznati, pre svega, po izuzetno visokoj pouzdanosti što i jeste osnovni zahtev za odbrambeno oružje.  Ali, postoje ponude koje se ne mogu odbiti.

Glock 46 rastavljen na osnovne sklopove

Nemačka policija u čijoj državi je najveća koncentracija vrhunskih proizvođača streljačkog oružja, obratila se “Gloku” sa zahtevom da specijalno za njihove potrebe razvije model pištolja sa rotacionim bravljenjem cevi zasnovan na najpopularnijem modelu - Gloku 19. Odluku je barem delimično, lako razumeti. Glock 19 nudi skoro idealne dimenzije za vrlo širok dijapazon zadataka. Ali zašto rotacija cevi? Taj sistem kod modernih pištolja nije naročito zastupljen. U protekih nekoliko decenija bilo je nekoliko (uglavnom neuspelih) modela, koji su se nakratko pojavili i još brže otišli u istoriju.

Neosnovane “prednosti” i “mane”

Sistem sa rotacijom cevi je osetljiv na prljavštinu, različIte laboracije municije i naročito na promenu mase pokretnih delova (što znatno otežava korišćenje prigušivača). Opet, ovakvo rešenje ima i određene (mahom teorijske) prednosti. Na prvom mestu, zbog utroška energije na rotaciju cevi unutar navlake trzaj bi trebalo da bude blaži. Cev koja sve vreme ostaje u osi nišanske linije nudi bolju preciznost, a sistem rada bez promene visine ležišta metka dopušta da cev bude smeštena jako nisko u ramu, praktično u liniji sa ustima okvira što olakšava hranjenje i povećava kontrolu pri brzoj paljbi.

Cev G-46 sa bregovima za rotaciono bravljenje

Od inženjera “Gloka” saznali smo da posle serije obimnih ispitivanja od strane nemačkih policajaca, većina njih uopšte ne može da registruje navedene “prednosti”. S druge strane, strahovanja od osetljivog sistema i korišćenja različite municije pokazala su se kao neosnovana. Tokom nezavisnog ispitivanja koje je sproveo Institut za vatreno oružje u Ulmu na tri primerka G-46, od kojih je svaki ispalio po 10.000 metaka u različItim uslovima, registrovano je ukupno samo pet zastoja (dozvoljena granica je 20 zastoja po oružju). Pouzdanost je marginalno slabija nego kod Gloka 19, ali je i dalje izuzetno visoka.

Lako rasklapanje i manipulisanje pištoljem

Bili smo u prilici da manipulišemo novim modelom i da ga rasklopimo. Taj proces je prvi put delovao komplikovanije u odnosu na uobičajene modele, ali već posle nekoliko ponavljanja sve postane znatno lakše i brže. Na zadnjem delu navlake je neka vrsta dugmeta sa vertikalnom prečkom, poput prekidača na starim šporetima. Rotacijom ulevo i povlačenjem unazad za oko 15 mm možete skinuti navlaku sa rama bez potrebe da pritisnete okidač (što je više puta naglašeno kao veliki doprinos bezbednosnim procedurama). Posle uklanjanja povratne opruge treba zarotirati cev da se bradavice brave dovedu u pravi položaj, cev se vadi i to je sve. Zaista nije komplikovano.

Ram modela G-46 sa vođicom bravljenja cevi neposredno ispred otvora za okvir

Na ramu, ispred otvora za okvir postavljena je čelična vođica sa kanalom za braveće bradavice koji dovode do spiralnog kretanja cevi tokom radnog ciklusa. Format pištolja je identičan Gloku 19, hvat je udoban a zadnji prepust na ramu iza navlake je odlično uklopljen. Osim neobičnog zadnjeg dela navlake (nedostaje pločica za rasklapanje prisutna kod svih “Glokovih” modela), sve ostalo je isto kao kod pištolja pete generacije ovog proizvođača. Uključujući i obostrano postavljenu polugu ustavljača navlake, okvire nove generacije (nisu izmenjivi sa starim modelima) i ureze za repetiranje na prednjem delu navlake.

Pročitajte još: Apsolutno neuništiv! Ruger Sekjuriti Siks nakon ispaljenih milion i po metaka ostao neoštećen

Nismo sigurni da li je ovim modelom učinjen neki značajan korak u pogledu konstrukcije službenog oružja, ali svakako se pokazalo da “Glock” može da napravi iskorak u odnosu na dosadašnja rešenja i da su bojazni konzervativnog dela kompanije bile neosnovane. Nadajmo se da će u bliskoj budućnosti biti još iznenađenja iz “kuhinje” poznatih austrijanaca.

foto: Dragan Šaponjić

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas