Oglas
· · Komentari: 0
VAKCINA PROTIV KORONE

Kako su Rusi uspeli da PRE SVIH naprave vakcinu protiv KORONE? Naučnici OBJAŠNJAVAJU

Pet meseci od pandemije, prva ruska vakcina Covid-19 je u završnoj fazi razvoja, koja se već pokazala veoma sigurno

1597224871_vakcina.jpg
Foto: depositphotos
Oglas

Rusija je dogovorila proizvodnju svoje vakcine protiv virusa korona u pet zemalja, raspoloživi kapaciteti omogućavaju proizvodnju 500 miliona doza godišnje, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

Pročitajte još: SRBI čuli i odmah REZERVISALI: Ovaj hotel poseduje SERTIFIKAT KOVID 19, a evo šta to ZNAČI

Pročitajte još: Istraživanje POTVRDILO vesti od kojih smo STRAHOVALI: Potpuno je NEVAŽNO imate li simptome korone!

Foto: despositos

Kao i njihove kolege iz drugih delova sveta, i ruski naučnici su u rekordnom roku prešli trnovit put od otkrića koronavirusa do razvoja prave vakcine.

Prilično je lako shvatiti zašto Rusija toliko želi da dobije vakcinu Covid-19. Nakon što je zabeležio više od 811.000 slučajeva i 13.249 smrtnih slučajeva, spadaju među pet zemalja koje je najteže pogodila epidemija. Ali kako su napravili vakcinu tako brzo s obzirom na to da koronavirus nije bio poznat naučnicima pre 2020. godine?

Pročitajte još: Zbog KORONE zabranjeno hlađenje LEPEZAMA

Rusija ima preko 20 godina iskustva u razvoju tehnologije za proizvodnju vakcina. Ovo je pomoglo da se stvori jedinstvena vakcina Covid-19 u vrlo kratkom vremenskom roku po normalnim standardima za razvoj lekova, rekao je Vadim Tarasov, šef Instituta za translacionu medicinu i biotehnologiju na Univerzitetu Sečenov u opširnom intervjuu.

- Ništa ne može da krene ispočetka - rekao je.

Virolozi sa Instituta "Sechenov" i Instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamalei" - još jednog istraživačkog centra za koronavirus u Moskvi - iskoristili su da od tog „velikog zaostatka“ dekodiraju genom i strukturu Covid-19 i brzo stvore prototip vakcine.

Imajući tehnološku platformu i prepoznavajući simptome bolesti, imate mogućnost da napravite vakcinu svake vrste. Jedino je pitanje, koliko će ona biti efikasna.
Foto: despositos

Tehnologija koja stoji iza ruske vakcine zasnovana je na adenovirusu, prehladi. Stvoreni su na veštački način, proteini iz vakcine i repliciraju one Covid-19 i pokreću "imuni odgovor sličan onome koji je izazvao i sam koronavirus", otkrio je Tarasov.

Drugim rečima, imunizacija je slična kao da ste preležali virus, ali bez opasnosti po život. Vakcina, naravno, neće biti čarobni štapić koji sprečava da se svi razbole. To možda neće zaustaviti celokupno širenje koronavirusa, ali će simptome učiniti mnogo blažim. Tarasov je rekao da je 38 dobrovoljaca primilo testiranu vakcinu u obliku standardne injekcije u rame - "standardni postupak, ne baš bolan, kroz koji mnogi prolaze - dakle, ovde nema ništa strašno i što je bitno - napomenuo je.

Vakcina je testirana na osobama između 18 i 60 godina i pokazala je dobre rezultate na toleranciju

Dakle, ispitivanja prve faze „jasno su pokazala da je ova vakcina sigurna i da se može koristiti“. Za naučnika je to bio ogromano saznanje u njihovom naučnom programu.

Foto: despositos

- Zaista možemo da razgovaramo o proboju na tržište, jer se naša država pokazala kao jedna od lidera u globalnoj farmaceutskoj industriji. Ruski istraživači su sada pristupili ispitivanju druge faze, koje će testirati efikasnost i doziranje vakcine. I druge nacije koje koriste istu tehnologiju takođe napreduju, a Velika Britanija, Kina, Japan i SAD su na drugom mestu.

- Ključno pitanje je ko će prvi pomoći svojim građanima i onima kojima je potrebna, jer što pre dobijemo vakcinu, dobru i efikasnu, koja se može primeniti na traženoj skali, brže možemo da pobedimo koronavirus- zaključio je Tarasov.

Pročitajte još: Ako vam se javljaju OVI SIMPTOMI to je znak da se UMORNI: Stanite i odmorite se, telo će vam biti zahvalno

On je insistirao na tome da je osnova za proizvodnju vakcine najpre humana, a ne politička. - Možda nije sasvim tačno postavljati pitanje zadovoljavanja političkih ambicija ili težnje da budemo prvi. Važno je pomoći ljudima i sprečiti širenje pandemije - dodao je naučnik.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas