Oglas
· · Komentari: 0
Korona

Kakve POSLEDICE korona ostavlja na mozak?!

Iznenadni gubitak mirisa i ukusa bili su među prvim neobičnim simptomima o kojima su izvestili oboleli bolesnici s infekcijom koju uzrokuje novi koronavirus (SARS-CoV-2), ali takođe i moždani udar, razni napadi i encefalitis.

1605689390_coronavirus-4957673_640.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Prema medicinskim izveštajima, neki pacijenti kojima je dijagnostikovan COVID-19 takođe su osećali dezorijentisanost, delirijum, vrtoglavicu, a imali su i poteškoća s koncentracijom.

Već mesecima lekari neumorno pokušavaju razumeti ovu bolest i njene brojne manifestacije koje utiču na mozak na različite načine koji se još ne mogu u potpunosti objasniti. Kako bi objedinili što više prikupljenih podataka, dva su neurologa provela pregled istraživanja istraživši kako COVID-19 remeti normalne funkcije mozga, a što se može izmeriti EEG-om. EEG (elektroencefalogram) beleži električnu aktivnost u različitim delovima čovekovog mozga, obično pomoću elektroda postavljenih na teme.

Pročitajte još: Svi pričaju o ZNAČAJU VITAMINA D u borbi protiv korone, a evo kako da znamo da li nam je POTREBAN

U svom pregledu, neurolozi su objedinili podatke o gotovo 620 pacijenata pozitivnih na COVID iz 84 studije objavljene u recenziranim časopisima. Proučavanjem su zaključili kako rezultati EEG-a kod tih pacijenata mogu ukazivati na neki oblik encefalopatije povezane s COVID-om, odnosno znakove oštećenja ili poremećaja u radu mozga.

Foto: Depozit

- Otprilike dve trećine pacijenata u tim istraživanjima bili su muškarci čija je prosečna dob 61 godina. Neki su već imali određene poremećaje poput demencije, koji mogu uticati na očitanje EEG-a, što su istraživači uzeli u obzir prilikom procene rezultata testova.”

Među 420 pacijenata, čije su snimke EEG-a na koncu uzete u obzir i iskorištene za ovu studiju, skoro dve trećine ispitanih doživelo je neki delirijum, komu ili dezorijentisanost. Otprilike 30 posto pacijenata imalo je epizode slične napadima, zbog kojih su ih lekari i poslali na EEG, dok je nekolicina pacijenata imala problema s govorom. Preostali su, pak, doživeli iznenadni srčani zastoj, koji je mogao prekinuti dotok krvi u mozak.

EEG snimke tih pacijenata pokazale su čitav spektar abnormalnosti u moždanoj aktivnosti, uključujući neke ritmičke obrasce i epileptične skokove aktivnosti. Najčešća uočena abnormalnost bila je difuzno usporavanje, što je sveukupno usporavanje moždanih valova, a ukazuje na opštu disfunkciju moždane aktivnosti.

Pročitajte još: Za otklanjanje stresa i nervoze potrebna vam je samo JEDNA ŠOLJICA ČAJA

U slučaju COVID-a, ovo oštećenje može biti rezultat raširene upale, jer telo uspostavlja svoj imunološki odgovor, a eventualno smanjeni protok krvi u mozak, ako su srce i pluća slabi.

Trećina svih tih otkrivenih abnormalnosti bila je lokalizovana u čeonom režnju, delu mozga koji je zadužen za misaone funkcije poput logičnog zaključivanja i donošenja odluka.

Čeoni režanj takođe pomaže da regulišemo svoje osećaje, kontrolišemo svoje ponašanje, a uključen je u učenje i pažnju.

Pročitajte još: Tačan SPISAK namirnica koje treba jesti, a prepune su vitamina i smrt za viruse

Ova otkrića govore nam da moramo isprobati EEG na širem krugu pacijenata, kao i druge načine snimanja mozga, poput MRI ili CT skeniranja, što će nam dati bolji uvid u frontalni režanj – rekao je neurolog Zulfi Haneef s Medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu, jedan od koautora ove studije.

Foto: Depozit

S vremenom bi EEG mogao pomoći u učvršćivanju dijagnoze COVID-19 ili nagovestiti moguće komplikacije. To bi moglo pomoći lekarima u praćenju dugoročnih komplikacija te bolesti i otkrivanju drugih dugotrajnih učinaka na moždane funkcije pacijenta.

Dobijeni rezultati mogu se dodati sve većem broju dokaza da koronavirus može ozbiljno uticati na neurološko zdravlje ljudi.

– Potrebno je više istraživanja, ali ovi rezultati nam pokazuju na koja područja se moramo usredsrediti pre nego krenemo dalje – kazao je dr. Haneef.

– Čini se da su poremećaji koji utiču na čeoni režanj česti u COVID-19 encefalopatiji i mogli bi biti potencijalni biomarker ako se kontinuirano budu javljali – napisali su autori u svom radu.

Pročitajte još: TROPSKE SUZE leče grlo, nesanicu i IMPOTENCIJU (RECEPTI)

Već se pokazalo koliko COVID-19 može biti “tvrodglav” i dugotrajan po pacijente koji simptome, naročito umor, osećaju još mesecima nakon što im je bolest dijagnostikovana.

– Mnogi misle da će oboleti, ozdraviti pa se vratiti u normalu. No, ova otkrića govore nam da bi mogli imati dugoročnih problema. Isprva smo samo sumnjali u to, a sada pronalazimo sve više dokaza koji to potkrepljuju – kazao je dr. Haneef.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas