· · Komentari: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

KELJ sprečava RAK! Evo zbog kojih još zdravstvenih razloga morate redovno konzumirati ovo MAGIČNO POVRĆE

Kelj je jedno zeleno lisnato povrće koje je prepuno korisnih jedinjenja i ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti, koje su ključne u vreme širenja virusa

1612739347_kelj.jpg
Foto: Pixabay

Što se tiče zdrave ishrane, nema ništa bolje od zelenog lisnatog povrća. Bilo to spanać, kupus ili kelj. Kelj je jedno od najzdravijih i najhranljivijih zelenih lisnatih povrća. Ovo je super hrana je puna korisnih jedinjenja.

Pročitajte još: Fitnes trener ističe šta nakon treninga nikako ne treba da izbegavamo: Znatno povećava efekat

Donosimo vam 5 zdravstvenih prednosti kelja i zašto je neophodno da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima

Neka od ovih jedinjenja prisutna u kelju imaju moćna lekovita svojstva.

Postoji mnogo načina da se ova namirnica konzumira u sirovom ili kuvanom obliku. Većina više voli da kuva kelj, više nego da je jedu kao sirovu namirnicu, kako bi uklonili gorčinu ovog povrća. Donosimo vam 5 zdravstvenih prednosti kelja i zašto je neophodno da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

Pročitajte još: Zašto PRAZILUK treba da uvrstimo u ishranu? Bio je cenjen još kod STARIH EGIPĆANA

Reguliše holesterol

Konzumacija kelja pospešuje sintezu želudačnih kiselina u telu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prvenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Održava zdravlje kostiju

Pročitajte još: VEŽBE ZA GORNJI DEO TELA: Pratite detaljna objašnjenja trenera Marije i biće vam lako (VIDEO)

Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Pomaže u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja

Bogatstvo mineralima

Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tela od dijabetesa tipa 2.

Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema

Čuva zdravlje očiju

Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat antioksidansima

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.