Oglas
· · Komentari: 0
drugačije

Kineska fabrika zaposlenima dala POKLON kojima ih nadzire koliko rade

Korisnike kineskih društvenih mreža uznemirila je vest o tehnološkoj kompaniji koja navodno koristi pametne jastuke kako bi u tajnosti nadzirala aktivnost svog kancelarijskog osoblja.

1610381730_Depositphotos_360650300_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Službenica ove kompanije, sa sedištem u provinciji Zejiang, nedavno je na društvenim mrežama predstavila praksu svoje firme koju smatra nezakonitom i nemoralnom. Pametni jastuci bili su poklon uprave i trebalo je da pomognu zaposlenima da ostanu zdravi, nadgledajući vitalne podatke i nudeći savete, ali ispostavilo se da su imali drugu svrhu.

Pročitajte još: Svet robotike: Ovi roboti rade neverovatne stvari, oduševiće vas (VIDEO)

Radnici su u početku bili prezadovoljni poklonom, s obzirom na to da pametni jastuk pokazuje mnoštvo informacija, ali i podseća ljude da se rastegnu ili ustanu ako predugo sede. Zaposleni su tako verovali da se fabrika zaista brine o njihovom zdravlju i dobrobiti. Kada je jednu od radnica menadžer iz odseka za ljudske resurse pitao zašto prethodni dan nije bila za svojim stolom od 10 do 10:30, dodajući u šali da će joj uprava smanjiti mesečni bonus nastavi li sa takvim ponašanjem, klupko je počelo da se odmotava.

Radnici su u početku bili prezadovoljni poklonom, s obzirom na to da pametni jastuk pokazuje mnoštvo informacija...

Žena je tad u šoku shvatila kako je jedini način da doznaju kad tačno nije bila na radnom mestu, pomoću pametnog jastuka.

- Osećala sam se kao da su me skinuli do kraja i kao da su me priključili na uređaj za praćenje - napisala je radnica.

Foto: Deposit

- Odseku za ljudske resurse očito je omogućen pristup tim informacijama pa će se naša radna uspešnost ocenjivati na temelju digitalnih podataka. Suočena s masovnim negativnim reakcijama kompanija nije imala izbora nego je objavila saopštenje u kome su priznali da zaposleni dobili pametne jastuke, ali su poricali je da su nameravali da ih koristite kao alat za nadzor.

Pročitajte još: To je jače od vas, ali ŠPIJUNIRANJE bivšeg pokazuje OVU vašu karakternu osobinu

- Dali smo jastuke našim radnicima samo kako bismo prikupili više podataka, a ne da ih nadgledamo - stoji u saopštenju.

Istraga je otkrila da su zaposleni dobili obrasce za saglasnost za prikupljanje podataka, ali samo na engleskom, a ne i na kineskom jeziku.

- Ako je fabrika prethodno obavestila radnike o probi i prikupljanju podataka i dobila njihovo odobrenje, tad je ovaj program legalan - rekao je advokat kompanije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas