Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Ko se krstom krst, taj KRSTOVDAN POSTI! Evo koje običaje morate ispoštovati na današnji PRAZNIK

Vernici Srpske pravoslavne crkve na današnji dan obeležavaju jesenji Krstovdan, praznik kojim se slavi dan kada je pronađen Časni krst.

1601142120_krstovdan-eparhija.jpg
Foto: Eparhija
Oglas

Krstovdan je veliki crkveni praznik koji proslavlja Srpska pravoslavna crkva i vernici. Na današnji dan pronađen je i iskopan Časni krst na Golgoti i kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Prema verskim običajima, slavi se dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra.

Pročitajte još: U ČAČKU postoji SPOMENIK koji je JEDINSTVEN u svetu i svi mu se KLANJAJU (FOTO)

Jesenji Krstovdan prate brojni običaji i verovanja, koja se od davnina poštuju, a najvažnije pravilo za Krstovdan, koji pada u petak, 27. septembra, je da bi svaka odrasla osoba ovaj dan trebalo da provede u postu i molitvi.

Pročitajte još: Ovaj šef je dao NEPUŠAČIMA PET DANA više ODMORA, a postoji MATEMATIČKO objašnjenje

Na Krstovdan se drži strogi post, na vodi. To je običaj svakakog pravog vernika u Srbiji koji poštuje pravilo: „Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”. Na današnji dan se jede grožđe, kao simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a veruje se da će vas pratiti sreća i uspeh ako danas uživate u ukusu ovog voća.

Predskazanje vremena na Krstovdan
- Ako je oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.- Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.- Tiha kiša predskazuje blagu zimu.- Grmljavina predskazuje plodnu godinu.- Septembarska kiša - zlato njivama, otrov vinogradima.- Kakav septembar, takav i mart.

Pročitajte još: ZAŠTO ZABORAVLJAMO SNOVE? Odgovor je tu! A da biste ih bolje zapamtili uradite OVO

Na Krstovdan je dobro da poslodavci isplate svoje radnike. Ovaj običaj nastao je u stara vremena jer su se na današnji dan isplaćivali radnici koji su čuvali polja od Đurđevdana do Krstovdana. Važno je da vratite sve dugove na današnji dan i na ovaj način očistite tamnu energiju dugova i uđete „čisti” i bezbrižni u novu godinu.

Pročitajte još: OD ŠOKA NIJE MOGLA DA STOJI: Pronašla je sliku iz detinjstva i shvatila KO je zapravo njen suprug (FOTO)

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro srediti kuću, oprati sav veš i tako kuću pripremiti za zimu.

Pročitajte još: PRIČA OD KOJE ĆETE SE NAJEŽITI: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske (FOTO)

Običaj je da se na Krstovdan osvešta bosiljak, sveta biljka za koju se veruje da odnosi negativnu energiju i čisti karmu, pa u domovima mnogih bosiljak zauzima važno mesto. Osveštani bosiljak čuva se u domu u vidu sredstva za energetsko isceljenje.

Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas