· · Komentari: 0
KOVID

Kod DECE se posle kovida pojavljuju neurološki problemi, a SIMPTOMI su jasni

Nova saznanja u vezi sa kovidom pokazuju da i deca nakon što preleže ovu infekciju mogu da imaju neurološke posledice.

1619763064_Depositphotos_354552466_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Istraživanje sprovedeno u Londonskoj dečjoj bolnici pokazalo je da se kod gotovo polovine mališana i tinejdžera posle kovida ispoljio multisistemski inflamatorni sindrom, čije su najteže posledice pad krvnog pritiska i pojava neuroloških tegoba.

Pročitajte još: Previše vitamina D uvek izaziva aritmiju, bubrežnu bolest i ono najgore

Doktore je naročito zabrinulo ispoljavanje neuroloških tegoba, jer su se kod pojedine dece, osim zbunjenosti i halucinacija, javljali i problemi sa govorom, održavanjem ravnoteže i koordinacije.

Osip, crvene oči, stomak
Kod većine najmlađih pacijenata, ovaj, kako kažu misteriozni zapaljenski sindrom uzrokovan kovidom, dovodi do pojave osipa, bolova u stomaku, crvenila očiju, dok su se pojedini suočili i sa pojavom zbunjenosti i halucinacija.
Deca su zbunjena, teže govore i gube ravnotežu

Ustanovljeno je da se multisistemski inflamatorni sindrom obično javlja dve do šest nedelja nakon infekcije virusom korona. Doktor Omar Abdel-Manan, neurolog Univerzitetske klinike u Londonu, kaže da je odgovor na pitanje zašto kovid uzrokuje ovaj sindrom u tome kako virus korone deluje na imuni sistem.

Kod dece su posle kovida zabeleženi neurološki problemi, tvrde britanski lekari.

Kako je klinička praksa pokazala kod većine dece, kako su lečeni fizički simptomi izazvani multisistemskim inflmatornim sindromom, tako su se povlačili i problemi sa srcem i neurološki ispadi.

Pročitajte još: LEŠNIK: Najbolji saveznik za gubitak KILOGRAMA i jačanje zdravlja, ali SAMO u ovim količinama

Kao i stručnjaci u Velikoj Britaniji i američki lekari su nedavno istakli neurološke simptome kod dece kao posledicu kovida. Studiju o tome objavili su u martu u časopisu JAMA Neurology, u kojoj je navedeno da se od 616 mališana njih 126 susrelo sa ovim zdravstvnim problemom nakon kovida.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.