· · Komentari: 0
ASTMA

Kod pulmologa NIKADA MANJE astmatičara, evo i ZAŠTO

Pored činjenice da u Srbiji ima oko 500.000 astmatičara, i da je broj obolelih u stalnom porastu, lekari tvrde da u ordinacijama nikad nisu imali manji broj sa ovom bolešću, kako novodijagnostikovanih tako i onih sa ranije postavljenom dijagnozom.

1604474357_Depositphotos_44397507_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

To ih, međutim, ne zavarava da je kod "starih" pacijenata bolest pod dobrom kontrolom, niti da nema novih. Samo dokazuje da među obolelima vlada strah od kontakta i dolaska u zdravstvene ustanove, zbog epidemije kovida 19, koji udružen sa astmom može da ima ozbiljne komplikacije.

Pročitajte još: DECA koja kašlju duže od DVE NEDELJE imaju PROBLEM koji lako REŠAVAJU DOKTORI

Doktor LJiljana Timotijević, direktorka Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, kaže da su se u vanrednoj situaciji trudili da održavaju kontakt sa pacijentima putem telefona, mejlova, ali kako ovo stanje već dugo traje, potrebno je i dodatno angažovanje.

Kratak dah
Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva u svetu, a karakterišu je epizode otežanog disanja, serije kratkog daha, stezanja u grudima i kašalj.

Takvu potrebu je upravo zbog činjenice da su u vreme epidemije izazvane virusom korona znatno redukovane posete astmatičara lekarima, prepoznalo Udruženje pacijenata "Pobedimo astmu i alergije".

Besplatne onlajn konsultacije sa pulmolozima

Kako bi se pacijentima iz cele zemlje omogućili kontakt i konsultacije sa lekarima, a da se pritom ne izlažu dodatnom riziku od zaraze, Udruženje pacijenata, u saradnji sa Zavodom za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, pokrenulo je akciju "Kec na 10". Tako će oboleli imati besplatne onlajn konsultacije sa pulmolozima Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu iz Beograda.

Zakazivanje
Prijavljivanje i zakazivanje se obavlja putem fejsbuk-stranice "Pobedimo astmu i alergije" (poruke u inboks) i putem imejla: pobedimo.astmu.alergije@gmail.com.

Pročitajte još: VEXAS- Otkrivena NOVA BOLEST koja većinom pogađa MUŠKARCE, a od nje umire 40 odsto obolelih

- Želimo na taj način da ih ohrabrimo da održavaju kontakte sa lekarima i pitaju sve što ih zanima - kaže dr LJiljana Timotijević. - To su personalizovana savetovališta za pacijente obolele od astme.
Prvo savetovalište održano je u sredu, a narednih devet su svake srede od 16 do 19 sati.

Savetovalište svake srede od 16 do 19 časova.

- Konsultacija traje 20 minuta po pacijentu. Tokom 10 nedelja više od 100 pacijenata biće u prilici da dobije savete u vezi sa tegobama koje ih muče. Čitava akcija "Kec na 10", deo je globalnog projekta "Astma zero". Smatramo da je našim članovima ovako nešto neophodno, posebno sada kada se pojačava prisustvo virusa korona i da će im savetovališta "leći" baš kao "kec na 10"- kaže Ivana Vračar, predsednica Udruženja pacijenata.

Pročitajte još: Da li je VIRUS HERPESA kriv za AUTIZAM kod dece?

Konsultacije su besplatne, ali zakazivanje je obavezno. Namenjene su pacijentima koji boluju od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i ostalih plućnih tegoba.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.