· · Komentari: 0
stomatologija

Koja količina PASTE ZA ZUBE je IDEALNA: Šta je malo, a šta previše?

Kad je u pitanju pravilno pranje zuba, nije važna samo tehnika, već i količina zubne paste koju treba koristiti, a ona je mnogo manja od onoga što nam prikazuju reklame.

1604072057_Depositphotos_209142026_s-2019.jpg

Doktor Gao Jie Teh, malezijski zubar, postao je popularan zbog brojnih saveta o oralnom zdravlju i higijeni zuba koje deli na društvenim mrežama. U jednom snimku gledaocima je pokazao koja je idealna količina zubne paste.

Za one starije od 3 godine, to je veličina zrna graška. Iako to već piše na ambalaži paste za zube, činjenica je da uputstvo za pastu malo ko čita. Što se tiče dece mlađe od 3 godine, njima je potrebno još manje paste (zrno pirinča).

Pročitajte još: Izbacivanje SOLI iz ishrane: Evo šta može da se dogodi ako je u potpunosti izbacite

nimak je propraćen rečima da reklame lažu i da je potrebna znatno manja količina paste od one koja se može videti na TV-u. Doktor Gao tvrdi da previše paste predstavlja rizik za sve, ali najviše za decu koja još uvek nemaju potpuno razvijene zube.

– To je zato što fluor, ako se koristi u prevelikim količinama, može na zubima izazvati stanje poznato kao zubna fluoroza. Posledice se kreću od blagih (žutih i smeđih mrlja) do ozbiljnijih (jamice na zubima).

Pranje zuba – šta kada je paste premalo?

Premalo paste je pođednako loše kao i kada je ima previše, jer zubi neće dobiti optimalnu zaštitu koju daje fluor.

– Ako paste ima premalo, neće biti dovoljno aktivne supstance za stvaranje mehurića koji pomažu u čišćenju, kao ni dovoljno fluorida za zaštitu zuba. 

Pročitajte još: Azijski začin iz naše KUHINJE sprečava INFARKT i proširuje arterije

Praktičan savet: kada operete zube, ispljunite višak pene, ali ne ispirajte usta vodom. Fluoru je potrebno određeno vreme da deluje na zube, a ispiranje vodom će to sprečiti. Ako je deo vaše oralne higijene sredstvo za ispiranje usta, nemojte ga koristiti odmah nakon pranja zuba.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.