· · Komentari: 0
Iz oružarske arhive

Kolekcionari cene oružje sa pedigreom, naročito NACISTIČKIM

Kao službeno oružje oko 250.000 primeraka Sauera 38H podeljeno je pripadnicima različitih rodova vojske i politčkim zvaničnicima Rajha, a posebna serija bila je namenjena za naročite zasluge

38h-H.jpg
38H - foto: Milan MILANOVIĆ

Pištolj Sauer 38H bio je visoko cenjen od onih koji su ga dobili radi službene upotrebe, a među najpoznatije korisnike spada oberst-grupenfirer Jozef Sep Ditrih, veteran NSDAP i komandant elitnih SS tenkovskih formacija.

Pročitajte još: Nemi svedok tajnih operacija - "smirivač pasa" korišćen je u Vijetnamu, Kambodži, a kasnije je kumovao svim sukobima

NJegov lični primerak pištolja Sauer 38H na jednoj aukciji u SAD prodat je kolekcionaru za preko 40.000 dolara, a Holandski nacionalni vojni muzej je u svoju postavku uvrstio i primerak koji je posedovao Artur Cajs Inkvart, Rajhskomesar Holandije i istaknuti nacistički funkcioner.

Dragoceni poklon

Dobro očuvani primerci visoko su cenjeni među kolekcionarima, foto: M. MILANOVIĆ

Naročito su atraktivni primerci koje je Hajnrih Himler počasno dodeljivao snajperistima koji bi na frontu imali 100 i više potvrđenih pogodaka. Alternativa ukrašenom pištolju Sauer 38H bili su kvalitetni dvogled ili lovačka puška, u zavisnosti od ličnog senzibiliteta. Oni sa ostvarenih 50 pogodaka kao nagradu dobijali su prekomandu iz borbene zone i skupoceni časovnik, dok je za najbolje strelce sa 150 i više "priznatih" pogodaka, predviđena nagrada u vidu učestvovanja u lovu sa Himlerom lično.

Ekskluzivni primerak u Srbiji

Kitnjasto ukrašeni primerak s nacističkim simbolima očigledno je bio vredan poklon u svoje vreme, foto: M. MILANOVIĆ

Ova mala serija pištolja je prepoznatljiva po natpisu "Dem Scarfschutzen" i signaturom "H. Himmler", a u pojednim zbirkama mogu da se nađu i kitnjasto ukrašeni primerci s obiljem nacističkih simbola ugraviranih na čelične površine.

Pročitajte još: Ratnik iz opkoljenog Lenjingrada - PPS-42 i PPS-43

Sovjetski maršal Ivan Konjev je jedan primerak brižljivo finiširanog pištolja ove vrste poklonio šefu Vojne misije NOVJ Velimiru Terziću u kasnoj fazi Drugog svetskog rata, što takođe govori o ekskluzivnosti modela 38H i koliko je bio cenjen u svoje doba.

Milan MILANOVIĆ

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.