Oglas
· · Komentari: 0
roditeljstvo

Koliko grckalica pojedu? Da li ste sigurn da se vaše dete hrani zdravo?

Čips, keks, čokolada... Nakon što su uradili istraživanja, naučnici su pokazali da deca pojedu mnogo više grickalica nego što smo mislili.

1618650561_Depositphotos_198831134_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Prema rezultatima novog istraživanja, deca uzrasta između 4 i 11 godina pojedu oko 28 grickalica nedeljno. Odnosno, prosečno dete će imati čak četiri međuobroka dnevno, a 41 posto su veće šanse da će u tom grickanju uživati u popodnevnim satima, obično između 14 i 16 sati. Takođe, češće posežu za nezdravim grickalicama.

Pročitajte još: Čarapice stalno izuvaju: Zašto je dobro da beba hoda BOSIH NOGU?

Pokazalo da se 56% mama i tata brine koje grickalice da dozvole svojoj deci, a više od polovine na kraju poseže za keksićima kako bi njihova deca bila zadovoljna. 

Mark Simester, izvršni direktor firme Soreen, koji je započeo istraživanje, rekao je:

- Naše istraživanje je pokazalo da je grickalica deo svakodnevne rutine dece. Međutim, zbog količine grickalica koje se konzumiraju svakodnevno i nedeljno, jako je važno odabrati prave grickalice kako biste deci tokom dana dali energetski podsticaj.

- Znamo da deca vole ukus keksa i čipsa, ali ta hrana ne mora nužno imati pravu prehrambenu ravnotežu, utoliti glad ili delovati kao gorivo, kao što to mogu drugi zdravi i ukusni zalogaji - istakao je.

Pročitajte još: VIKANJE loše utiče na decu: Naučnici došli do novih važnih otkrića

Troje od desetero ispitanih roditelja je priznalo da njihovo dete radije bira nezdrave međuobroke, poput čipsa ili krekera, umesto zdravih. Ipak, čini se da je slična situacija i u drugim porodicama, jer se pokazalo da deca najradije biraju ovih 20 namirnica: keks, čips, čokolada, jabuka, banana, kolačići, jogurt, grožđe, čokoladni biskvit, torta, jagode, bombone, zobene pločice, tost, mufin, sir, maline, kokice, kukuruzne pahuljice i krekeri, prenosi Daily Star.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas