· · Komentari: 0
NAJBOLJI ČOVEKOV PRIJATELJ

POGLEDAJTE koliko treba da "odrešite kesu" nakon što udomite PSA - cifra je OGROMNA

Vlasnici u prvih 90 dana moraju da vakcinišu i čipuju ljubimca

adorable-3344414_1280.jpg
Foto: Depozit

Da bi svom najboljem prijatelju obezbedili sve što mu je potrebno tokom života, vlasnici moraju da "odreše kesu". Međutim, posetili smo pet šop i veterinarski apoteku u centru Beograda i saznali da su obavezni preparati za pse i oprema poprilično papreni!

Pročitajte još: Komšije ih ne vole: Ovo je JEDINI NAČIN da umirite najveće lajavce među psima

Kada kupite ili udomite psa najpre vas čekaju obavezne vakcine. Štene u prvoj godini života mora da primi tri vakcine, dve protiv zaraznih bolesti i treću protiv besnila, kao i da se čipuje (do 90 dana), što je obavezno po zakonu.  Prema cenovniku JKP "Veterina Beograd" vakcina protiv infektivnih bolesti košta 1500 dinara, a protiv besnila 1000, koliko košta i mikročipovanje.

Foto: Piksabej
Za tri obavezne vakcine treba izdovojiti čak 4.000 dinara

Dva dana pre nego što primi injekciju pas se mora očistiti od parazita. Cene ovih preparata kreću se od 60 do 240 dinara, navode u veterinarskoj apoteci. Zaštita od buva, krpelja i komaraca može biti u vidu specijalnih ogrlica biljnog i hemijskog porekla. Biljne koštaju od 185 do 450, a hemijske 2850 za male pse, a za velike 3950 dinara. 

Osim neophodne hrane, vlasnik mora psu obezbediti i "opremu" - povodac, korpu za brnjicu (za opasne pse), zaštitu od insekata, činiju za hranu... Hrana za pse prodaje se, uglavnom, u granulama, a cene se kreću od 100 do 1200 dinara po kilogramu. Naravno, ima i znatno skupljih, koje sadrže neke egzotične sastojke poput kokosa i kurkume.

Za povodac u proseku treba izdvojiti od 460 do 3480 dinara, za ogrlice od 220 do 1200, a za amove od 510 do 1980. Korpe za brnjicu kreću se od 510 dinara pa naviše. Činije za hranu su od 160 do 1470 dinara, kolika je cena keramičkih.

Pročitajte još: Ako PAS često liže ŠAPU obavezno proverite, jer razlog može biti ZABRINJAVAJUĆ

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.