· · Komentari: 0

Koliko se brinete o biljkama? Koje je pravo vreme za presađivanje

Presaviđanje biljaka je važno kako bi im se osigurao pravilan rast.

1614349307_Depositphotos_163961322_s-2019.jpg
Foto: Deposit

U redovima koji slede pokazaćemo vam kako da to sa lakoćom uradite.

Pročitajte još: Baštovanstvo deluje kao terapija: Pripremite VRT u 8 koraka i spremni ste za proleće

Znaci koji vam govore da je biljci potrebno presađivanje

  • korenje biljke se pojavljuje na površini
  • biljka je "žedna" više nego obično
  • listovi su joj postali žuti ili smeđi iako sve radite po protokolu
  • prošlo je od 12-18 meseci od kad ste je posadili u saksiju u kojoj se sada nalazi
  • zemlja u kojoj se nalazi je puna insekata
  • Ako ne primećujete ni jedan od gore nevedenih znakova, to bi značilo da vaša biljka ipak želi još malo da boravi u saksiji u kojoj se trenutno nalazi.

Materijal potreban za presađivanje biljaka

  • saksija za cveće (veća od one u kojoj se sada biljka nalazi)
  • zemlja za cveće
  • kamenje lave - opciono
  • baštenske rukavice
  • lopatica
  • makaze za orezivanje
  • korpa za smeće
  • stare novine

Postupak

Prekrijte površinu na kojoj ćete raditi starim novinama. Navucite rukavice i izvadite biljku iz stare saksije uklanjajući sa nje većinu starog zemljišta, jer je tokom boravka u njemu u proteklih 12-18 meseci apsorbovala sve hranljive sastojke i spremna je za novo zemljište. Iskoristite korpu za smeće da u nju sipate staru zemlju. Stručnjaci za sadnju biljaka savetuju presađivanje biljaka jednom godišnje kako bi ona napredovala i imala kvalitetno zemljište oko sebe.

Pročitajte još: Ovo je pravi vesnik PROLEĆA: Koristili su je kao šminku, ako je nađete izgovorite magične REČI

Kada budete držali biljku u rukama makazama uklonite sve suve krajeve korenja.

Ako vaša saksija nema drenažnu rupu, započnite sadnju stavljanjem kamenja lave na dno, koje ćete zatim prekriti zemljom. Kada ste saksiju ispunili do trćine njene dubine stavite u nju biljku i okružite je zemljom. Iskoristite lopaticu za zemlju kako bi dodali dovoljno zemlje u saksiju. Izbegavajte pritskanje zemlje kako bi vazduh i voda mogli lakše da dopru do korenja biljke.

Sada sledi zalivanje presađene biljke. Pri prvom zalivanju važno je da to radite postepeno, u više navrata dok voda ne prođe kroz dno posude u kojoj stoji saksija. Nakon toga pridržavajte se uobičajenog načina zalivanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.