Oglas
· · Komentari: 0
Revolver Smit-Veson Mod. 637

Kompaktan i ubojit ljubimac žena (FOTO)

Svojevreveno je u čuvenoj Maršalovoj studiji revolver kalibra .38 Special proglašen za najefikasnije odbrambeno oružje

1603575638_smit-veson637.jpg
smit-veson637 - foto: Dragan Šaponjić
Oglas

Smit-Veson Mod. 637 Erveigt nije nov koncept. U suštini, to je modernizovani Čifs Special - mali revolver iz pedesetih godina prošlog veka, koji je decenijama bio jedan od najpopularnijih među policajcima u civilu širom SAD.  

Pročitajte još: Minijaturna REMEK-DELA (FOTO)

Jasno se vidi sužavanje cevi na revolveru Smith-Veson Model 637, foto: Dragan Šaponjić

To svakako nije bez razloga. Ovaj revolver donosi olakšani ram od kvalitetne alumijumske legure dok su cev, doboš i njegov nosač (kran) izrađeni od nerđajućeg čelika. U kojoj meri se vodilo računa o smanjenju težine, postaje jasno kada pogledate profil inače veoma kratke (48 mm) cevi sa pet žlebova. Cev se sužava od rama prema ustima. 

Pravi džepni revolver, foto: Dragan Šaponjić

Iako lagan, Model 637 označen je za kalibar .38 Spl +P što znači da je predviđen za stalno korišćenje municije sa pojačanim punjenjem, koja je iz ovako kratke cevi skoro pa izjednačena sa .357 Magnum, čiji barut sporije sagoreva i ne stiže da razvije pune performanse. Iskustvo sa strelišta donelo je stav da iz Modela 637 ipak treba koristiti standardno punjenje sa zrnima čija se težina kreće oko 130 grejna. 

Iznenađijuće precizan 

 Oba džepna revolvera, SV Model 637 i Taurus 605 Protektor primaju po pet metaka, foto: Dragan Šaponjić

U zavisnosti od vrste municije, trzaj se kreće od umerenog do oštrog. To se jasno videlo i na meti. Mali revolver je iznenađujuće precizan pod uslovom da sa njime regularno nišanite i pažljivo okidate. Kratka nišanska linija znači da će i najmanje pomeranje pri okidanju “odvući” pogodak daleko od planirane tačke. Ali najbolje okidanje na testu uz iznenađajuće udobnu obuhvatnu gumenu dršku značajno olakšava posao. Obloga rukohvata ostavlja “gola leđa”, tj. izložen deo rama drške pa je obim manji i pogodan za osobe sa sitnijim šakama. 

Preventivna blokada mehanizma za okidanje 

Lagani SV Mod. 637 Erveigt, foto: Dragan Šaponjić

Ovaj model je omiljen i među damama. Nišan je jednostavan, fiksna rampa napred i žleb u ramu kao zadnji nišan. Uprkos jednostavnom rešenju, lako se dobijaju grupe od 40-50 mm na meti udaljenoj 10 metara. Više nego dovoljno za odbrambeno oružje. Iznad bravice doboša, sa leve strane rama je otvor za ključ kojim se blokira okidački mehanizam. Ovakvo rešenje je već neko vreme prisutno na Smit-Veson revolverima kao bezbednosna mera protiv neovlašćenih korisnika.  

Pročitajte još: Priča o najvećem ručnom oružju "zmijskog" imena legendarne fabrike iz Hartforda

Dva džepna zaštitnika – Smit i Taurus, foto: Dragan Šaponjić

Na testu, mali Smit-Veson prestavlja “zlatnu sredinu”, a nudi kompaktnu pojavu i malu masu. Ako se pitate iz čega bi mogli da ispalite pet presudnih hitaca u odbrani života, Model 637 možda predstavlja pravi odgovor. 

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas