Oglas
· · Komentari: 0
Ruger SP-101

Kompaktni revolveri su ponovo U TRENDU (FOTO)

Iako je prvo višemetno ručno oružje, ni u savremenim uslovima revolver nije izgubio na aktuelnosti

1603103001_SP-101.jpg
SP-101 - foto: Dragan Šaponjić
Oglas

Jednostavnost upotrebe je jedan od aduta modernih revolvera sa DA/SA sistemom okidanja. Kada napunite doboš (cilindar), dovoljno je uperiti oružje u “opasnom pravcu” i povući okidač. Nema potrebe za repetiranjem, razmišljanjem o kočnici, a u slučaju bilo kakvog problema sa opaljenjem jednostavno ponovo povučete okidač bez potrebe za dodatnom manipulacijom. 

Pročitajte još: Apsolutno neuništiv! Ruger Sekjuriti Siks nakon ispaljenih milion i po metaka ostao neoštećen

Idealan format za mnogo namena, foto: Dragan Šaponjić

Najveće tržište za ovu vrstu oružja već tradicionalno predstavljaju SAD. Ruger SP-101 je predstavnik klasično koncipiranog revolvera, kompletno izrađenog od nerđajućeg čelika. Ima cev dugu 107 mm, a ustupak modernim vremenima je korišćenje spiralnih opruga tamo gde se tradicionalno koriste lisnate. 

Izuzetan balans 

Spiralne opruge dopuštaju manje dimenzije, veći raspon opterećenja i duži životni vek, ali u poređenju sa lisnatim oprugama imaju nešto sporiji “odziv” i okidanje nije tako lagano i glatko jer se sila progresivno povećava sabijanjem.  

Robusan iako kompaktan, foto: Dragan Šaponjić

SP-101 je oružje koje će vas osvojiti pri prvom kontaktu. Uprkos skromnim dimenzijama rukohvata čije su obloge izrađene od kombinacije gume i izrezbarenog drveta, revolver se jako udobno drži i balans mu je veoma dobar. Duža cev sa pet žlebova osim boljeg iskorišćenja barutnih gasova donosi i dužu nišansku liniju. Doboš sa kapacitetom od pet metaka znači manju širinu (34 mm), pa je neprimetno nošenje ispod odeće olakšano, ali ovaj revolver nije ograničen na ulogu odbrambenog oružja. 

Odlična preciznost 

Mala debljina snažnog Rugera, foto: Dragan Šaponjić

Veoma je upotrebljiv kao deo terenske opreme sa savim dovoljno snage, dometa i preciznosti. Bez problema se može koristiti kao oružje za preživljavanje ako ste treker, planinar ili ribolovac u divljini. Prednji nišan ima upadljivu oznaku od optičkog vlakna zelene boje, koja se jasno vidi i u lošim svetlosnim uslovima. Preciznost je odlična, naročito u SA režimu gde je sila okidanja ispod 2 kg (subjektivna procena), a DA okidanje je barem dvostruko teže. 

Džepni “tenk” 

Konstrukcija poput tenka ne ostavlja mesta sumnji u izdržljivost, ali je težina zrna za .357 Mag ograničena dužinom doboša. S obzirom na to da moderna municija kalibra .38 Special ima veoma velike raspone različitih punjenja, sa novim barutima performanse metka .357 Magnum su skoro nadohvat ruke. Iskreno, smatram da je metak .357 Magnum neprimeren za većinu realnih situacija, naročito ako se uzme u obzir namena ovakvog oružja. 

Ruger SP-101 ima kapacitet od 5 metaka, foto: Dragan Šaponjić

Pročitajte još: Revolver kojim je šerif Divlji Bil Hikok ustrelio 100 ljudi

Iako je cena koji proizvođač preporučuje prilično visoka – 370 dolara, pojedini distributeri (kao što je “Brounels”) imaju ponudu nižu i do tri stotina dolara. O takvoj investiciji u univerzalno oružje vredi razmisliti. 

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas