Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVO

Kontroliše nivo šećera u krvi, leči anemiju i smanjuje rizik od raka: Da li koristite OVAJ moćan LEK iz prirode?

Postoji bela, crna i plava verzija ove voćke.

1617287614_mulberry-2353908_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Jednostavno rečeno, dud je voće koja potiče od drveta zvanog Morus Alba. Obično mislimo da su dud crveni, ali postoje i bela, crna i plava verzija. Listovi, koji su omiljena hrana svilene bube, otpadaju zimi i rastu sledeće sezone. Dud sazreva tokom nekoliko meseci i potpuno sazreva u maju, piše "Style Craze".

Pročitajte još: Poboljšava varenje, utiče na zdravlje kostiju... Zašto treba da zavolimo KEFIR?

Dud se intenzivno uzgaja u toplim regionima Azije, Afrike i Amerike.

Zašto su dudovi dobri?

Dudovi su puni hranljivih sastojaka i vitamina. Šolja sirovih dudova sadrži samo 60 kalorija, što ih čini laganim i ukusnim voćem, a istovremeno obezbeđuje hranljive sastojke neophodne za telo. Dud sadrži ugljene hidrate koji šećer pretvaraju u glukozu, pružajući tako ćelijama energiju. Konzumacija dudova povećava unos gvožđa i osigurava optimalan nivo kiseonika.

Bogatsvo vitamina
Dudovi su bogati vitaminima K i C. Vitamin C povećava snagu tkiva i pojačava sintezu kolagena. Vitamin K pomaže u razvoju koštanog tkiva. Takođe sadrže riboflavin (poznat i kao B-2), koji štiti vaša tkiva od slobodnih radikala i pomaže u prenosu kiseonika kroz telo. Konzumiranje bilo kog oblika ploda duda - bilo da je to samo voće, njegov prah ili sok - je korisno za vas. Možete čak i da nanesete ekstrakte duda na kožu - koža će postati zdrava i sjajna.

1. Dobar je za probavu i mršavljenje

Odličan je kada imate problem sa zatvorom, a takođe je dobar izbor ako krećete na dijetu. Sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana, koja su telu potrebna za lakše varenje. Zdrava probava pomaže u efikasnom održavanju optimalne težine.

Pročitajte još: Moćni sastojak ĐUMBIRA ima jako delovanje u borbi protiv infekcija: Zašto bi češće trebalo da se nađe na meniju?

2. Niži nivo holesterola

Jedenje duda je dobar način za smanjenje nivoa lošeg holesterola u telu, što zauzvrat pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih problema

3. Kontrolišite nivo šećera u krvi

Beli dud naročito pomaže u kontroli nivoa šećera u telu. Određene hemikalije prisutne u belim dudovima slične su lekovima koji se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2. Ova jedinjenja u belom dudu pomažu u održavanju nivoa šećera u organizmu na optimalnom nivou polaganim razgradnjom šećera u crevima i omogućavanjem da se polako apsorbuju u krv.

Pročitajte još: Mladi luk je riznica vitamina, a susam je fantastičan lek

Beli dud kontroliše nivo šećera u krvi

4. Smanjuje rizik od raka

Ako želite da se zaštitite od raka, onda je dud ono što biste trebali da redovno konzumirate. Dud je bogat antioksidantima i fitonutrijentima koji pomažu u zaustavljanju rasta i širenja tumorskih ćelija i štite vas od raka.

Dud je pun antocijanina koji pomažu u zadržavanju ćelija raka. Takođe sadrže resveratrol koji ima antikancerogena svojstva. Svojstva inhibicije raka resveratrola pomažu u borbi protiv raka debelog creva, raka kože, raka prostate i štitne žlezde.

Dud koristi i kineska medicina

Foto: Pixabay

5. Poboljšati cirkulaciju krvi

Dud poboljšava protok krvi kroz telo, kontroliše krvni pritisak i čisti krv. Antioksidanti prisutni u dudovima pomažu u poboljšanju funkcije krvnih sudova održavajući ih gipkim i proširenim, što dovodi do kontrole krvnog pritiska, jer postoji slobodan protok krvi iz srca u druge delove tela. Dud podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca jer su bogate gvožđem. Sadrži polifenole koji održavaju krvne sudove zdravim. Takođe sadrže kalijum koji smanjuje krvni pritisak. Dud se koristi od davnina kao lek za zdravlje krvi. Drevna kineska medicina ih je uključila u svoje tonike za krv koji su se koristili za čišćenje krvi i povećanje njene proizvodnje.

Pročitajte još: Ova 3 blaga iz prirode čiste organizam, jačaju telo i podižu imunitet!

6. Lečenje anemije

Dudovi su odlični za lečenje anemije jer su bogati gvožđem. Oni takođe leče simptome anemije kao što su umor i vrtoglavica.

7. Štiti mozak

Istraživanja ukazuju da dudovi održavaju mozak zdravim, obezbeđujući mu dovoljno kalcijuma potrebno za normalno funkcionisanje. Takođe, ovo voće utiče na smanjenje nastanka Alchajmerove bolesti.

8. Poboljšava imunitet

Dud pomaže u poboljšanju imunološkog sistema aktiviranjem makrofaga kroz alkaloide koji su u njima. Makrofagi održavaju imunološki sistem uvek u pripravnosti. Dud sadrži i vitamin C, koji je još jedan element za jačanje imuniteta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas