· · Komentari: 0
PRENOSIVI RAČUNARI

Korisno i jednostavno: Kako da sačuvate vaš laptop od pregrevanja?

Najveća prednost ujedno je i najveća mana laptopova-konstrukcija je takva da se ventilatori najčešće nalaze sa donje strane uređaja pa je brzo zagrevanje uređaja učestao problem mnogim korisnicima.

students-1807505_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Većina prenosnih kompjutera i laptopa danas ima prostore za ventilaciju sa strane ili ispod samog uređaja, dok neki laptopovi imaju svoj ventilacijski otvor u prostoru između ekrana i kućišta.

Donosimo vam nekoliko načina kako da smanjite toplotu i zagrevanje vašeg računara.

Za početak, nikada nemojte koristiti svoj laptop na podlogama kao što su ćebad, pokrivači, tepisi i slično, budući da takvi materijali sadrže najviše čestica prašine i onemogućiće protok vazduha iz laptopa.

Osim toga, nemojte koristiti laptop tako što ćete ga staviti na butine. Tako možete doprineti povećavanju toplote računara, a ovakav način korišćenja računara može imati dugoročno štetne posledice za zdravlje čoveka, što je i medicinski dokazano.

Pročitajte još: Oprez! Mladi, usred korone, prilaze starijima i KAŠLJU IM U LICE, potom sve objave na internetu

Postavite laptop na ”tvrdu” podlogu kao što je radni sto. Takođe, ako laptop koristite za igranje igara ili bilo kakvu drugu zahtevnu aktivnost, stavite ga na prenosni kuler (hladnjak). Hladnjaci za prenosne računare dodatno će ohladiti vaš laptop. To, osim povećavanja dugotrajnosti, može povećati i same performanse nekih prenosnih računara.

Ono što trebate povremeno da uradite je i izduvavanje ventilacionih otvora laptopova.

Pročitajte još: Uz pomoć TRI aplikacije sredite vaš profil na mrežama kao profesionalac

S vremenom na ventilacionim otvorima može da se nakupi mnoštvo čestica, koje mogu dodatno onemogućiti prolazak vazduha iz laptopa napolje. Kako se to ne bi dogodilo, upotrebite vazduh pod pritiskom i lagano otpušite otvore svog prenosnog računara.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.