· · Komentari: 0
PREVENCIJA

Korona virus ponovo preti! Evo kako da PRAVILNO DEZINFIKUJETE svoj telefon

Ne ispuštamo ih iz ruku, ali većina nas retko čisti svoj telefon. Pravilno čišćenje pametnih telefona moglo bi u velikoj meri doprineti boljem zdravlju svih nas

1592947199_ciscenje-mobilnog.jpg
Foto: Depositphotos

Da li ste znali da su mobilni telefoni prljaviji od toaletne šolje u kupatilu? Ovo je samo jedna od razloga zbog koga je potrebno redovno dezinfikovanje mobilnog telefona, posebno u uslovima svetske pandemije korona virusa.

Pročitajte još: Kako da sakrijete da ste pročitali poruku na Viber, Facebook ili WhatsApp?

Pratite naše korake i upoznajte se sa pravilnom procedurom čišćenja mobilnog telefona kako biste bili sigurni da se virusi i bakterije ne nalaze na njemu.

Telefon moramo redovno čistiti i ponovo dezinfikovati u vreme svetske pandemije virusa

Bez hemijskih proizvoda za čišćenje

Prvi korak je brisanje pametnog telefona vlažnom tkaninom, koja ne ostavlja vlakna i izbegavanje hemikalija. Naime, korištenje sredstava za čišćenje koja u sebi imaju nagrizajuća svojstva, pogotovo  alkohol nagriza poseban zaštitni premaz kojim je svaki telefon premazan.

Foto: Depositosphotos

Pročitajte još: Evo kako da ZATAMNITE ekran na Gmail aplikaciji

Za najbolju zaštitu od korona virusa i za maksimalno umanjivanje mogućnosti da se korisnik zarazi putem svog pametnog telefona, tableta, tastaure i ostalih uređaja, preporučuje se da korisnici svakodnevno čiste takve uređaje.

Proces čišćenja uređaja

Najpre, očistite kućište i poklopac kućišta pametnog telefona Ako na telefonu možete odvojiti poklopac kućišta, lakše i jednostavnije ćete ga očistiti. Taj poklopac možete očistiti čak i alkoholom i možete ga isprati vodom i sapunom. 

Pročitajte još: Stigao je, KONAČNO! Evo kako da WhatsApp radi i na desktop računaru

U slučaju da se kod telefona kućište ne možete otvoriti, najbolji način za čišćenje kućišta je uz pomoć vlažnih maramica i nakon toga brisanje mekanom tkaninom. Tkanina za brisanje ne sme da bude gruba, jer biste u suprotnom mogli da ogrebete telefon. 

Dezinfekcija mobilnog uređaja

Ukoliko je vaš mobilni telefon uređaj koji je vodootporan na vodu, stručnjaci kažu da svoj uređaj možete staviti ispod mlaza vode. Nakon što ste telefon oprali ispod mlaza vode, ostavite ga neka se osuši ili ga prebrišite suvom krpicom.

Pročitajte još: Zaboravite na SELFI! Niste u trendu ako ne radite OVO

Ako telefon nije vodootporan, uzmite vlažnu, mekanu krpu. Dok svoj telefon brišete, pazite na ulaze za punjač, slušalice i kameru na zadnjoj strani. 

Za čišćenje pekrana nemojte koristiti alkoholna sredstva i izbjeljivače jer možete oštetiti sam ekran. Koristite štapić za čišćenje ušiju. Možete ga potopiti u medicinski alkohol i njime lagano možete očistiti svu prljavštinu koja se nakupila unutar tih otvora.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.