· · Komentari: 0
SAVETI

Mobilni je 10 puta prljaviji od ve ce šolje, a korona virus na njemu može živeti 9 DANA

Pranje i dezinfekcija ruku nemaju efekta ako nakon toga u ruke uzmete mobilni telefon

Computer.png
Foto: Pixabay

Mobilni telefoni imaju deset puta više mikroorganizama nego WC šolja, pa je opasnost od prenošenja virusa Covid 19, poznatijeg kao korona virus značajno uvećanja korišćenjem mobilnih telefona i pametnih uređaja.

Pročitajte još: Evropol objavio 11 načina: Evo kako da bezbedno i sigurno kupujete iz fotelje

-  Čišćenje mobilnog telefona je daleko značajnija preventiva od korona virusa nego što je to nošenje maske preko lica - ističu stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO). - Korona virus može živeti na plastici, staklu i metalu i duže od 9 dana.


Foto: Pixabay

Ekran mu je naime pokriven slojem koji odbija nečistoće, ali ga možete oštetiti primenom većine tradicionalnih sredstava za čišćenje. Telefon je tako najbolje očistiti samo vodom, destilovanom vodom i običnom, čistom krpicom od mikrofibre.

Pročitajte još: Selfi stik je otišao u penziju, a zamenila su ga tri nova uređaja

Pre čišćenja preporučuje se da isključite mobilni telefon. Vodu nemojte nanositi direktno na uređaj, nego navlažite krpicu i pažljivo operite ceo mobilni telefon, a ne samo ekran. Budite oprezni oko priključaka i rupica za slušalice, USB.


Foto: Pixabay

U rupicama za priključke možete pronaći brojnu prljavštinu i nju ćete najjednostavnije ukloniti sa samolepljivom trakom. Za nečistoće koje se nalaze dublje u rupici iskoristite čačkalicu. 

Pročitajte još: Znate li kako da instalirate DARK MOD na Vac apu? Ništa lakše

Sa laptopovima i tabletima je ipak jednostavnija situacija. Za njih važi većina pravila koja važe i kod smartfona. Čak su i jednostavnija jer njihovi ekrani najčešće imaju manje osetljive zaštite i manje se koristite izvan zatvorenih prostorija, kuće ili kancelarije.

Laptopovi imaju jedno od najprljavijih mesta sa kojima se svakodnevno susrećete - tastaturu. Za njihovo čišćenje postoje posebna sredstva, i čišćenje tastature je krupan i dugotrajan zadatak. U nedostatku specijalizovanog sredstva, poslužiće i stara četkica za zube, koja mora biti čista.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.