· · Komentari: 0
RAZLIKA

Krompir ili slatki krompir: Naučite u čemu je razlika!

I jedan i drugi kompir se lako pripremaju i mogu se uklopiti u razna jela.

1613574498_Depositphotos_40987769_s-2019.jpg
Foto: Despositos

I obični krompir i slatki krompir lako se pripremaju i mogu se uklopiti u razna jela. Pogledajte na koji se način ovo dvoje međusobno razlikuju i znajte koji je zdraviji.

Pročitajte još: Slatki KROMPIR je dobar za srce, a odličan za NOVČANIK

Kada je reč o povrću koje se može koristiti u raznim jelima i koje je svima omiljeno, krompir mora da bude na vrhu liste. Ukusan je, jednostavan za pripremu i zdrav. Popularna sorta krompira je slatki krompir.

Pročitajte još: PRVO pravilo je da se kuva u HLADNOJ i posoljeno vodi, a drugo je ključno za PIRE bez grudvica

Batat je škrobno i mekano korenovsko povrće i može se koristiti u raznim slatkim i slanim jelima. Mnogo je razlika između običnog krompira i slatkog krompira. Evo 5 načina na koje se ovo dva povrća međusobno razlikuju.

Porodica biljaka

Batat pripada porodici biljaka Convolvulaceae, dok je običan krompir iz porodice biljaka Solanaceae. Prvi ima smeđu kožu i narandžasto meso, dok drugi ima belo meso.

Ishrana

I krompir i slatki krompir imaju jednaku količinu ugljenih hidrata, masti, proteina i kalorija. Batat je bogat antioksidantima, dok redovni krompir sadrži jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raka. Batat je bogatiji određenim vitaminima i mineralima od običnog.

Pročitajte još: Kuvarica LJiljana otkrila magične tajne svojih recepata: Za mlade domaćice ima samo jedan SAVET

Foto: Depozitos

Hemijski indeks

Hemijski indeks se odnosi na načine na koje hrana utiče na nivo glukoze u krvi. Oni koji imaju viši hemijski indeks (GI) od 70, navodno povećavaju nivo šećera u krvi. Krompir ima GI 89, dok slatki krompir GI 44-94.

Zaključak

Oba krompira imaju korisna biljna jedinjenja i bogata su hranljivim sastojcima. Ali pošto slatki krompir ima niži glikemijski indeks i bogatiji je mikroelementima od običnog krompira, kaže se da je zdraviji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.