· · Komentari: 0
PSIHOLOGIJA

KUVANJE leči depresiju: Stručnjaci poručuju - uz pomoć hrane pošaljite PORUKU

Spremanje jela i kolača je divna osobina koja je korisna za kuvara, ali i za one kojima ćete prineti tanjir, jer se time rađa ljubav.

Depositphotos_79023482_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Uživate da kuvate, da spremate kolače ili torte, a naročito kada to činite za druge. Znajte da je to više od ljubavi prema spremanju hrane i načina iskazivanja kreativnosti. 

Pročitajte još: Da biste bili zdravi potrebno je da ugađate svom mozgu, a evo i kako

Stručnjaci kažu da nam kulinarstvo pomaže da se oslobodimo stresa, ali ima i druge psihološke prednosti. Ono je dobra prilika da nekome prenesemo emocije, jer hranom možemo da saopštimo ono što nismo u stanju da iskažemo rečima.

Hrana često govori više od reči.

- Ovo saznanje može da bude korisno za ljude koji imaju poteškoće u izražavanju emocija rečima, pa tako zahvalnost i saosećanje pokazuju onim što su ispekli ili skuvali - kaže Suzan Vajtburn, profesorka psihologije na univerzitetu Masačusets.
Spremanje jela zahteva pažnju, a nekad i mnogo vremena. Morate da merite potrebne sastojke, da se fokusirate na ono što radite, na miris i ukus hrane, što može da rezultira smanjenjem stresa, smatra profesorka psihologije na univerzitetu u Bostonu, Dona Pinkas.

Pročitajte još: Muškarci se češće poveravaju prijateljima, devojke se zbog toga ljute, a ne shvataju da prave veliku grešku

To je jedan od razloga zašto je kulinarska terapija sve zastupljenija, odmah posle umetničke. Džon Vajt, dobitnik prestižnog britanskog priznanja u oblasti pekarstva 2012. godine, rekao je da mu je ovaj posao pomogao da se suoči sa maničnom depresijom, jer dok nešto kuvate ili pečete nemate vremena da razmišljate o drugim stvarima.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.