· · Komentari: 0
ukrašavanje jaja

Kuvar ističe koliko dugo je potrebno da KUVAMO JAJA: Kako da budete sigurni da su gotova

Na uskršnjoj trpezi obavezna su dekorisana jaja, a pre nego što razmislimo kojom tehnikom želimo ove godine da ih ukrasimo, dobro je da se prisetimo saveta za pravilnu kupovinu jaja za Uskrs.

1619013136_Depositphotos_68028683_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kako bismo sa sigurnošću pazarili samo dobra i kvalitetna jaja koja neće pucati tokom bojenja, važno je da se pridržavamo ovih važnih saveta.

Prilikom kupovine moramo da vodimo računa da jaja budu neoštećena. Sveža jaja su potencijalan izvor salomonele, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operemo mlakom vodom.

Pročitajte još: IZBELITE prirodnu boju jaja i pripremite za FARBANJE: Sve što vam treba jesu alkoholno sirće i voda! (VIDEO)

Stručnjaci osim pranja savetuju i čuvanje u frižideru, jer i niske temperature ubijaju bakterije. Ako jaja farbate bojama iz kesice, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje.  

Važno je i koliko dugo kuvamo jaja. Iskusni kuvari ističu da je potrebno da se jaje kuva osam minuta od trenutka ključanja da bi bilo tvrdo kuvano. Kako bi se jaja lakše ljuštila neophodno je da posolimo vodu u kojoj se kuvaju.

 Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti kako ih ne biste posle bacali. Što se tiče roka trajanja, najbezbednije je da barena jaja pojedete pet dana nakon kuvanja, ali smatraju se jestivim i do sedam dana.

Pročitajte još: Kako da izbegnete pucanje uskršnjih jaja tokom kuvanja? Pročitajte nekoliko saveta koji će vas rešiti muka

Kako da proverite da li su jaja sveža?

U duboku staklenu posudu ili čašu sipajte vodu vodu i u nju ubacite vodu: sveže jaje će potpuniti na dno; malo starije jaje će jednim delom biti na dnu, a drugim podignuti prema površini; jaja koja isplivaju na površinu nisu preporučljiva za konzumaciju.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.