· · Komentari: 0
INFEKCIJE

Lečite UPALU UHA odmah i sada, jer može da se dogodi nešto STRAŠNO!

Koji su najčešći uzroci upale uha, kako se leči i koje su moguće posledice - govori prof. dr Dušan Milisavljević, specijalista otorinolaringologije i direktor ORL klinike Kliničkog centra u Nišu:

1607854339_Depositphotos_6698306_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Vervatno je svako bar jednom u životu osetio jak i intenzivan bol u uvu. Ako se tome doda preosteljivost na dodir, povišena telesna temperatura, zapušenost uva i slabiji sluh, onda je reč o simptomima koji  ukazuju na upalu uva. Ovim zapaljenskim procesima sklonija su deca, ali nisu izuzete ni odlasle osobe.

- Moramo da razlikujemo bol koji prouzrokuje infekcija spoljnjeg ušnog kanala i onaj izazvan zapaljenjem srednjeg uva. Što se tiče zapaljenja spoljnjeg ušnog kanala, to može da se proširi na ušnu školjku, pa čak i na bubnu opnu. Reč je o veoma jakom i intenzivnom bolu. Čak u 98 odsto slučajeva uzročnik je bakterijska infekcija - Staphylococcus aureus (70 procenata) i Pseudomonas aeruginosa (do 60 odsto) - kaže Milisavljević.

Pročitajte još: Doktor Tiodorović upozorava: Brzo test na koronu iz APOTEKE je brz, ali...

Ova infekcija najčešće se javlja u letnjim mesecima kada mnogi spas od vrućina potraže na bazenima u kojima voda nije uvek čista. Leči se topikalnim preparatima.

Šta je upala uha?
- Upala srednjeg uva predstavlja akutni zapaljenski proces. Češže se javlja nego zapaljenje spoljnog ušnog kanala i manifestuje se jačim bolom. Proces zahvata srednje uvo i u 70% slučajeva prethodi infekciji gornjih disajnih puteva. Najveća učestalost zapaljenja srednjeg uva je od šestog do 24. meseca beba i najčešće se javlja zbog drugačijeg položaja Eustahijeve tube. Do 80 % dece svih uzrasta ima zapaljenje srednjeg uva do treće godine.
Srednji kanal se leči lokalno.

- Moja preporuka je da se prvo krene sa lokalnom terapijom da bi se izbeglo produženo izlaganje bakterija, kako ne bi postale rezistente na antibiotike. Kod upale spoljnjeg ušnog kanala, ne postoji značajna razlika da li se leči kapima, tabletama ili injekcijama, pa zato preporučujemo lokalnu terapiju - ističe lekar.

Leči se penicilinom i ne ostavlja posledice sluha.

Kako se leči upala srednjeg uva?

- Kod teškog oblika ovog zapaljenja potrebno je da se uključi antibiotska terapija, nezavisno od toga da li je prisutan bol, a penicilin je prvi izbor u terapiji - kaže doktor.

Bakterije Foto: Depozit

Da li učestale upale u detinjstvu ostavljaju posledice kasnije u životu?

Ali, ako su upale česte...

- Jednom izlečeno uvo ne bi trebalo da izazove smetnje kod sluha. Ako je reč o čestim upalama, neophodno je da se leči adekvatnim antibioticima, pravovremeno i da se terapija daje onoliko koliko je potrebno - ističe dr Milisavljević.

Pročitajte još: TRI SAVETA nutricioniste za jačanje imuniteta tokom pandemije KORONA VIRUSA

U ovo doba godine može da dođe do zapaljenja srednjeg uva, koje može da prethodi infekcijama gornjih disajnih puteva. Svi naši ORL organi, pa i ceo organizam, su povezani. Sve što se desi u srednjem uvu, infekcija, može da zvarši na plućima i zato je potrebno da se svaka bolest tretira na pravi način.

- Prvo, adekvatno postavljenom dijagnozom, dobrom terapijom, jer infekcija može da se proširi do Eustahijeve tube, na nos, na sinuse, može da krene ka mozgu ili plućima - zaključuje Milisavljević.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.