· · Komentari: 0
ZAVISNOST

Majkl Daglas se lečio od OVE zavisnosti, evo kako da je prepoznate

Šta je zavisnost od seksa i kako je prepoznati?

1624885334_shutterstock_1478797034.jpg
Foto: Šater

Britanska Nacionalna služba za zdravstvo definisala je ovaj problem kao "mentalni poremećaj u kojem se oboleli uključuje u seksualne aktivnosti i protiv svoje volje". Kod nekih osoba se javlja jer koriste seks za smirivanje negativnih emocija i iskustava.

Pročitajte još: Široke pantalone i blejzer: Jedan DETALJ je ovog leta NAJVAŽNIJI

I ova zavisnost, baš kao i sve druge, obično ima negativan uticaj na kvalitet života, ali utiče i na osobe iz bliskog okruženja zavisnika. Ovo su znakovi koji mogu da vam pomognu da otkrijete da li ste zavisnici od seksa:

  • Opsesivno razmišljanje o seksu je karakteristično za mnoge zavisnike, a stručnjaci iz britanske klinike za lečenje ovog poremećaja Delamere Health kažu da se takve osobe teško mogu koncentrisati na bilo što drugo. Seksualne misli prestaju samo privremeno, i to onda kad se osoba upusti u intimni odnos kojim je bila opsednuta.
  • Zavisnike mozak prisiljava na seks, čak i onda kad su svesni da postoji velika verovatnoća da će to imati ozbiljne posledice po njih. Stručnjaci smatraju da to može poremetiti i druge aspekte njihovog života.
  • Ukoliko previše upražnjavate seks i ako zbog toga propuštate društvene aktivnosti, sastanke ili radne obaveze, verovatno vam je to važnije od drugih stvari. Stručnjaci ističu da zavisnicama seks brzo može poremetiti vezu i odnose s drugim ljudima, ugroziti posao, obrazovanje, finansije, fizičko i mentalno zdravlje.
  • Zavisnici mogu biti seksualno aktivni u toj meri da zbog seksa počinju da trpe i fizičku bol. Ali to ih neće sprečiti da i dalje preteruju u tome.
  • Ove osobe često gube kontrolu, a zbog svog ponašanja mogu osećati stid, žaljenje, nemoć i depresiju. Takođe, neretko vode i dvostruki život, pa su u strahu da će drugi to otkriti i osuđivati ih.
  • S vremenom, njihovi apetiti rastu i potrebno im je sve više seksa ili sve riskantniji oblici intimnog čina kako bi udovoljili svojim potrebama. Ono što ih je nekad zadovoljavalo, više neće biti dovoljno.

Pročtiajte još: Stari-novi TREND: Kendal Džener i Gvinet Paltrou nose papuče kakve do juče niko ne bi obuo! (FOTO)

  • Počinju da zanemaruju druge, baš kao i ostali zavisnici, posle izvesnog vremena gube interesovanje za hobije i aktivnosti u kojima su ranije uživali. Verovatno će se zato udaljiti i od bliskih osoba.
  • Nastaviće isto da se ponašaju bez obzira na negativne posledice koje će trpeti. Recimo, varaće emotivnog partnera ili partnerku, može se zaraziti nekom polnom bolešću, nenamerno zatrudneti, izgubiti posao ili vezu.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.