· · Komentari: 0
UKUS

Majmuni su odabrali muziku, a izbor je naučnike ostavio BEZ REČI

Majmunima prija gradski život više nego što mislimo!

1606206213_MajmunDepo.png
Foto: Depozitfoto

Iako možda ne deluje tako, "dostignuća" savremene civilizacije ponekad i prijaju životinjama. Recimo, ispostavilo se da majmuni u zoološkom vrtu više vole saobraćajnu buku od zvukova prirode.

Pročitajte još: Italijani predvideli koronu još 1962. godine?! Otkriveno šta stoji iza ilustracije napravljene pre 50 GODINA (FOTO)

Tunel opremljen senzorima postavljen je u zoološkom vrtu Korkeasari u Helsinkiju, i to je saki majmunima omogućilo da odaberu da li će slušati plejlistu sa saobraćajnom bukom, prirodom i kišom, zen muziku, ili - muziku za ples.

Mislili su da će odabrati zen muziku...

Dr Ilijena Hirskij-Daglas sa univerziteta Alto izjavila je: "Mislili smo da će više uživati u smirujućim zvucima, poput zen muzike, ali zapravo su više reagovali na zvuke saobraćaja". Ispostavilo se da je to bio najpopularniji izbor među majmunima, koji su se međusobno "timarili", a ponekad bi i zaspali, što se nije događalo u drugim slučajevima.

Koordinatorka istraživanja Kirsi Punonen rekla je da ovi zvuci oponašaju način na koji životinje prirodno komuniciraju, jer u divljini životinje "koriste siktanje, škripanje i kreštanje da bi ostale u kontaktu".

Pročitajte još: Možda ste po prirodi ŠARMANTNI, a možda ipak FILOZOFI! Satnica rođenja sve govori o vama...

Istraživanje je bilo deo eksperimenta čiji je cilj da se utvrdi kako se tehnologija može koristiti za poboljšanje dobrobiti životinja u zatočeništvu. Hirskij-Daglas je rekla da bi majmuni jednog dana mogli sami da kontrolišu podešavanje osvetljenja ili temperature ili, čak - da igraju igrice.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.