· · Komentara: 0
ZAČINI

Mala, ljuta i korisna: LJuta papričica smanjuje OPASNOST od bolesti od koje umire najviše Srba

Nedavno završena američka studija pokazala je da ljudi koji jedu čili papričice imaju zdravstvene koristi koje im produžuju život.

1619424638_chilli-1437775_1280.jpg
Foto: Piksabej

U studiji je istaknuto da te osobe mogu da računaju na znatno smanjenje rizika od umiranja od kardiovaskularnih bolesti ili od raka.

Pročitajte još: OVE NAMIRNICE nikako ne treba unositi pre spavanja

Ranija istraživanja pokazala su da čili, plod različitih tropskih vrsta paprike, ali i nekih evropskih, može da deluje protivupalno, antioksidativno, protiv razvoja raka, kao i povoljno na regulisanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Kapsaicin
Ključni sastojak čilija koji je lekovit dovodi je kapsaicin, koji paprici daje specifični ljut ukus.

Istraživači su do koristi čili papričica došli analizirajući čak 4.729 ranijih istraživanja, koja su obuhvatila više od 570.000 ljudi iz SAD, Kine, Italije i Irana. Dosijei tih ljudi sadržavali su podatke o njihovoj ishrani, između ostalog i sklonosti ljutim papričicama, odnosno o tome da ih možda nikada ne jedu.

LJute papričice smanjuju opasnost od raka!

Nakon toga se ispostavilo da oni koji redovno jedu ljute papričice, u odnosu na one koji ih jedu retko ili nikada, u 26 odsto slučajeva ređe umiru od kardiovaskularnih bolesti, 23 odsto ređe umiru od raka i u 25 odsto slučajeva su manje skloni umiranju od bolesti.

Doktor Bo Xu, kardiolog iz Klivlenda i jedan od autora, analizirajuće studije, istakao je da su još nepoznati tačni razlozi i mehanizmi koji bi mogli objasniti efekat čili papričica na zdravlje. Stoga je nemoguće reći da će veće konzumiranje većih količina čili papričica produžiti život i smanjiti smrtnost posebno od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Pročitajte još: U proleće jedite što više ZELJA: Mnogo vitamina i malo kalorija

Nova istraživanja trebalo bi da utvrde koje vrste čilija su možda bolje u sprečavanju bolesti od nekih drugih, a posebno je misteriozno ostalo koji tačno sastojak ili sastojci ili čak, kombinacija sastojaka dovodi do bolje otpornosti na navedene bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.