· · Komentari: 0
SAN

Malo ili mnogo sna učini da srce bude starije od čoveka! Evo koliko treba spavati

Ne valja spavati premalo, ali nije dobro ni spavati previše!

1614256628_Depositphotos_196599776_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Najnovija istraživanja idu u prilog tome da su odrasli koji spavaju premalo ili previše, izloženi većem riziku od srčanog ili moždanog udara.

Pročitajte još: Napravite domaće bombone koji olakšavaju bolove u grlu i sprečavaju suv kašalj

Naučnici kažu da se to možda najbolje vidi po tome što im je "srce starije od njih samih". U opširnoj američkoj studiji ustanovljeno je da osobe koje noću spavaju sedam sati imaju 3,7 godina mlađe srce od svoje biološke starosti, dok oni koji spavaju šest ili osam sati imaju 4,5 godina starije srce nego što bi trebalo.

Najveći je rizik kod onih koji spavaju pet ili manje sati, njihovo je srce od njihove biološke starosti starije pet godina.

Pročitajte još: Naučnici iz Ulma tvrde da TRI napitka uništavaju viruse za 5 minuta

Utvrđeno je i da duža razdoblja sa nedovoljno sna imaju negativne posledice na više telesnih sistema, uključujući kardiovaskularni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.