· · Komentari: 0
LEK IZ PRIRODE

MATIČNJAK leči probavu, srce i živce - posadite ga na terasi i dobićete prirodnu kućnu apoteku! (VIDEO)

Matičnjak ili limunska trava je biljka koju pčele izuzetno vole, a krasi je izuzetno lep miris na limun.

1620888226_melissa-2370811_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Matičnjak raste od maja do novembra i tada treba iskoristiti priliku za njegovo svakodnevno korišćenje. Sveže vrhove i lišće koristite za čaj. Pri kraju sezone, iskoristite priliku i naberite najbolje primerke za sušenje koje možete čuvati tokom cele zime u teglama. Koristi se još i u obliku tinkture ili za kupku.

U narodu postoji verovanje da svaka kuća koja ima veliki grm matičnjaka, živi u prosperitetu.

Ova biljka ima tradicionalnu primenu u srpskom narodu. Postoji i verovanje po kom, kuća koja ima veliki grm matičnjaka živi u prosperitetu. U vreme zaraznih bolesti poput kuge, verovalo se da bolest ne može da uće u kuću od grma matičnjaka.

Pročitajte još: Napravite sami SOLARNU VODU, rezultati će vas ODUŠEVITI! Pomaže kod akni, bubuljica i bora, a evo kako se pravi! (RECEPT)

Lekovita svojstva

  • Koristi se kao sedativ i ima izuzetno umirujuće dejstvo na organizam
  • Utiče na pamćenje i lepe misli, smanjuje osećaj anksioznosti
  • Etarsko ulje matičnjaka je karminativ, odnosno, koristi se kao sredstvo protiv naduvenosti stomaka
  • Odličan je za reumu i neuralgije (bolovi u različitim delovima lica), a koristite ga tako što ga utrljavate na bolno mesto
  • Podmlađuje srce i smiruje migrenu (u slučaju bolova u glavi, obmotajte čelo ili potiljak matičnjakom i ostavite ga neko vreme, kako bi mogao da deluje)
  • Koristi se i za regulisanje probave
  • Dokazano je da ima i antimikrobno dejstvo, posebno kod virusa herpesa

Pročitajte još: Izlečite ČAKRE pomoću ovih ČAJEVA! Podignite nivo energije celog organizma (FOTO)

Čaj od matičnjaka je izuzetno blag i zbog toga je pogodan za decu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.