· · Komentari: 0
CVEĆE

Mediteranska lepotica, BOGUMILA - Raskošni cvetovi za vašu terasu! (FOTO/VIDEO)

Svako leto možete zvati 'kraljevskim' ako ga provedete u društvu ove mediteranske lepotice koja je pravi cvetni raskoš letnjih dana.

1620204255_bougainvillea-14139_640.jpg
FOTO: pixabay

Bugenvilija ili bogumila je biljka puzavica, vrlo česta u našim krajevima, gde se gaji u saksijama ili žardinjerama na balkonu ili terasi.

Bogumila cveta od maja, pa sve do prvih mrazeva. Boje cvetova variraju od bele, žute, pa sve do jarkih boja kao što su roze i ljubičasta.

Bogumila cveta do 25 metera u visinu.

Pročitajte još: Kako se gaji LIMUN? Ulepšajte svoju terasu ovom osvežavajućom biljkom (FOTO/VIDEO)

Ovoj biljci je neophodno da bude izložena suncu, minimum 5-8 sati. Od toga će zavisiti i broj cvetova. Što više sunca - raskošnija krošnja.

Dobro podnosi niske temperature, ali čim počnu mrazevi, unesite je unutra, na hladnije mesto (8-15 stepeni). Ukoliko temperatura bude niža od toga, odbaciće cvetove i lišće.

Ova puzavica će najbolje cvetati u maloj saksiji, jer tako ne dolazi do zadržavanja vode.

Od zemlje za sadnju joj odgovara ona bogata humusom i treba da bude mešavina treseta i peska.

Bugenvilija će vam najbolje cvetati u maloj saksiji, jer u većoj dolazi do zadržavanja vode, što ovoj biljci neće prijati u fazi mirovanja.

Ova biljka može da naraste do neverovatnih 25 metara.

Bugenvilija je izuzetno otporna vrsta, gotovo neuništiva. 

Pročitajte još: Borac protiv bakterija raste na vašoj terasi - DRAGOLJUB, najukusniji cvet! (RECEPT)

Presađivanje se vrši kada preraste saksiju jer će bolje cvetati kada se nalazi u manjoj saksiji. Prihranjivanje je poželjno par puta tokom vegetacije. U toplijem periodu godine je neophodno redovno zalivanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.