Oglas
· · Komentari: 0
ZUBI

Meka ili tvrda, električna ili obična? Pranje ZUBA sprečava mnoge bolesti i loš ZADAH

Istraživanja pokazuju da često pranje zuba, bar ujutru i uveče, umanjuje rizik od srčanog udara i poremećaja srčanog ritma.

1607414705_depozubi.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Dobra oralna higijena doprinosi očuvanju zdravlja tako što sprečava bakterije koje žive između zuba i desni da uđu u krvotok.

Pročitaje još: Doktorka Aleksandra preporučuje: Bežite iz grada i ČUVAJTE pluća na ova TRI načina

Da bismo oralnu higijenu sprovodili pravilno, bitno je kako se peru zubi i kojom četkicom. Kako u tome da budemo što bolji savetuje stomatolog dr Ksenija Zelić Mihajlović.

Meka vlakna

Smatra se da je meka četkica jedina odgovarajuća za adekvatnu negu, jer ne dovodi do oštećenja gleđi i desni, kao što je to slučaj sa srednje tvrdom i tvrdom četkicom. Iako, pacijenti ponekad sumnjaju u efikasnost mekih četkica, vrlo brzo se uvere u njenu efikasnost. Ovakve četkice napravljene su od velikog broja mekih vlakana koje su istovremeno i atraumatske za oralna tkiva i efikasne u uklanjanju plaka sa zuba.

Meke četkice su bolje, kažu stručnjaci!
Mala glava, ista vlakna
Pojavili su se  različiti oblici četkica, razne dužine vlakna i dodaci na glavi četkice, ipak se smatra da su najbolji izbor upravo četkice sa vlaknima iste dužine. Mala glava četkice je, takođe, bolja od velike, jer se s njom lakše manipuliše i bolje se čiste teško dostupna mesta.

Sprečite karijes

Interdentalne četkice ili međuzubne četkice koriste se uveče nakon pranja zuba. NJima se čiste prostori između zuba koje četkica ne može da dohvati. Znatno smanjuju rizik od karijesa, izuzento povoljno utiču na zdravlje desni, a takođe su neophodne kod čišćenja zuba nosača dentalnih mostova.

Ako iamte most kupite interdentalnu četkicu.

NJihovim korišćenjem može se znatno produžiti vek trajanja krunica i mostova. Veoma je važno da stomatolog objasni i pokaže pravilnu upotrebu interdentalnih četkica kako u predelu prirodnih zuba, tako i u predelu mostova ukoliko ih pacijent ima

Pročitajte još: Aktivirajte sve mišiće: Ove subote sa trenerom Marijom radimo trening za CELO TELO (VIDEO)

Ne zaboravite jezik

Pravilna oralna higijena podrazumeva i pranje jezika. On se četka nakon pranja zuba, čistom četkicom bez paste, blagim pokretima od korena ka vrhu - dva do tri puta.

Pranjem jezika se sprečava kandidoza.

Za pranje jezika može da se koristi i "čistač jezika" na četkici. Ovo je koristan dodatak redovnoj higijeni, jer se na jeziku nalaze jezične papile među kojima mogu da zaostanu tragovi hrane koji pogoduju razvoju mikroorganizama, a posebno gljivica. Zato se redovnim čišćenjem jezika smanjuje mogućnost razvoja kandidioze, a takođe povoljno utiče na uklanjanje neprijatnog zadaha.

Zubi se peru u pravcu nicanja i svaki deo se prelazi 10 puta Foto: Depozit

A, električne?
Električne četkice, iako  skuplje, nisu se pokazale efikasnijima od standardnih, osim kod osoba koje imaju poteškoća u pokretima ruku. Električne čektice povećavaju rizik od oštećenja zuba, a posebno desni. Pogotovo, ukoliko nije reč o električnoj četkici sa mekim vlaknima. Glava ove četkice menja se, takođe, na dva do tri meseca.

Tehnika pranja

Pravilna tehnika pranja zuba je jednako važna kao i izbor četkice. Zubi se četkaju u pravcu nicanja. Svaki segmnt koji čekica zahvati trebalo bi preći po 10 puta. Peru se spoljne površine zuba - ka obrazu i usnama i unutrašnje - ka jeziku. Površine kojima se grize peru se takozvanim ribajućim pokretima.

Pročitajte još:

Posao vam zahteva da sedite ceo dan? U tom slučaju morate OVOLIKO da VEŽBATE!

Pranje zuba trebalo bi da traje tri minuta, jer se time daje vremena da materije iz paste za zube deluju na mikroorganizme u ustima, a toliko je potrebno i da bi se kvalitetno uklonile naslage..

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas