· · Komentari: 0
LJUBAV

Mia Popović savetuje da, ako razmišljate o BIVŠEM, prvo uradite 2 stvari

Često sam na psihoterapiji imala priliku da čujem da je vraćanje na staro poslužilo kao potvrda da u vezi nismo srećni i da je prava odluka da iz nje konačno izađemo - kaže Popić.

1620897709_Depositphotos_53290965_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Šta nas nagoni da ponovo uđemo u odnos koji smo iz nekog razloga napustili, da se vraćamo bivšim ljubavima, bilo da je reč o emotivnom partneru bilo o supružniku, pitali smo Miu Popić, psihoterapeuta:

Pročitajte još: Nesanica je najbolji dokaz ZALJUBLJENOSTI, a rešenje je samo jedno

Mia Popov Foto: Privatna arhiva

- Mnogo je razloga zašto se vraćamo bivšim ljubavima: uvideli smo da nam je odnos dragocen, iz straha da se suočimo sa samoćom i novim ljubavnim izazovima. Često sam na psihoterapiji imala priliku da čujem da je vraćanje na staro poslužilo kao potvrda da u vezi nismo srećni i da je prava odluka da iz nje konačno izađemo - kaže Popić.

Mnogi tek posle preljube shvate da vole partnera.

U kojim slučajevima drugi pokušaj može biti uspešniji od prvog?

- Ako smo spremni da raskristimo sa starim obrascima partnerskog funkcionisanja i zaista istražimo kako da budemo drugačiji u paru, onda drugi pokušaj može imati smisla. Mnogi parovi su nakon upuštanja u afere i rizikovanjem da izgube brak uvideli da žele istinski i ispočetka da mu daju šansu. Ponekad je potrebno da uvidimo da svaki odnos može da se okonča i često nas upravo taj uvid podstiče da razumemo šta je to što vrednujemo u vezi - kaže psihoterapeut.

Pročitajte još: Da li znate čime se bavi? Jelenu Đoković svi znate, a evo kako izgleda njena sestra! (FOTO)

Koliko povratku na staro doprinosi iluzija koju svesno sebi stvaramo da je reč o fatalnoj ljubavi bez koje ne možemo?

Moćni muškarac je žena
Na pijedestal stavljamo one kojima pripisujemo moć koju često kod sebe negiramo. Nije retkost da biramo partnere sa određenim osobinama koje kod sebe ne razvijamo. Ako je osoba pasivna i plaši se konfrontacije, verovatno da će idealizovati partnera koji touspešno radi. Kada o ovome pričam, često se setim izjave čuvene pevačice Šer koja je, kad joj je majka rekla da treba da nađe moćnog muškarca koji će da se brine o njoj, odgovorila: "Mama, ja sam postala taj moćni muškarac!".

- Ako se držimo čuvenog mita da za svakoga postoji samo jedna prava ljubav, onda ćemo biti skloni da se vraćamo bivšem partneru koji nosi titulu "pravog" - kaže Popićeva.

Da li postoji samo jedna prava ljubav?

Vraćanje starim ljubavima ne preporučuje se zbog ideje da je ono što je staro - potrošeno.

- Međutim, ako pođemo od pretpostavke da je stari odnos umro, a da novi može da se rodi, onda to nije vraćanje na staro već građenje nečeg novog. Da bi to bilo moguće, potrebno je da na zreo i zdrav način pribegnemo građenju novog odnosa - ističe psihoterapeut.

Sve zaboravite, preuzmite odgovornost i pomirite se.

Koje greške bi trebalo da izbegnemo da bi nam ljubav "iz drugog pokušaja" duže trajala?

- Potrebno je da zaista ostavimo iza sebe sve što nije štimalo, preuzmemo deo odgovornosti za to i krenemo dalje. Važno je da razumemo koje snage kao par imamo i da se na njih oslonimo u izgradnji novog odnosa, na drugačijim temeljima - kaže Popićeva.

Pročitajte još: GROM će vas udari od 27. do 35. godine ili NIKADA

 

Koliko je osoba koju ćemo zateći "drugi put" slična onoj koju smo ostavili i čuvamo je takvom u mislima?

 

- To će vrlo verovatno biti sasvim nova osoba, kao što ćemo u tom "drugom putu" i mi biti neka nova verzija sebe, što sve zajedno stvara mogućnosti za izgradnju drugačijeg i boljeg odnosa, naravno pod uslovom da su obe strane tome prišle zrelije i mudrije - zaključuje Mia Popić.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.