Oglas
· · Komentari: 1
GLOBTROTER

Najzanimljivija OPKLADA ikad! Milorad je na put oko sveta krenuo BEZ DINARA, a u svakoj zemlji ga je čekao DOBITAK!

Milorad Rajčević je šest puta obišao svet i bio insiracija za lik Jovanče Micića.

1617883415_Marruta.png
Oglas

Milorad Rajčević je sa 15 godina u riječkoj luci upoznao kapetana Marka Karakšića i dobio je ideju da proputuje svet. Kupio je kartu za prekookreanski broj "Ultanija" i otišao u NJujork. Posle tri meseca je povredio nogu na maratonu i otkrili su da nema pasoš. Deportovan je u Evropu. Naredne tri decenije proveo je putujući po svetu i obišao je Zemlju šest puta!

Milorad Foto: A.M.

Pročitajte još: Grčka protiv Turske: Jedni nude more, a drugi vakcinisane konobare

Milorad Rajčević je 1890. godine rođen u Prokuplju i važi za prvog Srbina koji je proputovao čitav svet. Na vizit karti mu je pisalo "svetski putnik".

Svetski putnik je postao sa 15 godina.

Na putovanjima je upoznao najznačajnije ličnosti svog vremena. Prikupio je 30.000 potpisa najznačajnijih državnika, političara, naučnika, viđenijih ljudi. Ovo putešestvije je trajalo četiri godine tokom kojeg je nauči pet jezika. Milorad je na putovanjima naučio 15 jezika.

- Nema države u kojoj nije bio, a o njemu su pisali svi svetki mediji. Putovao je 30 godina i obišao obe hemisfere šest puta - kaže Snežana Perić, direktor TO Loznica.

Razglednice Foto: A. M.

Pročitajte još: ALFA turisti će odlučivati gde će se putovati 2021. godine, a njih zanima samo jedna stvar

Prvo putovanje mu nije bio NJujork, već odlazak u Beč na školovanje kod umetnika gde je trebao da uči kod dvorskog slikara. Ubrzo je otišao da vidi Salcburg, Minhen, Nirnberg, pa Pariz...

Tetka mu je platila prvi put do Jerusalima

Posle neuspele "američke epizode", kada je stasao u čoveka, Milorad je otišao kod bogate tetke u Bukurešt, a ona mu je platila da nastavi put do Carigrada, Aleksandrije i Jafe do Jerusalima.

Kladio se da će za dve godine obići svet...

Godine 1910. upoznao je braću Savić vlasnike "Malog žurnala" koji su prepoznali avanturistu i sa njim su se opkladili da za dve godine neće uspeti da obiće Afriku, Aziju, Ameriku i Evropu. Prihvatio je opkladu i 15. marta krenuo na put. Svakog meseca ga je u drugom gradu čekao honorar od 150 dinara za reportaže koje je slao, a drugi prihod bila je prodaja razglednica sa njegovim likom.

Pročitajte još: Najveći broj naših turista protekle godine letovao je u OVOJ ZEMLJI, a 2021. se sprema SPEKTAKL (VIDEO)

Na put od 120.000 kilometara 14. marta u 7.20 minuta ispratilo ga je pola Beograda, a kralj Petar mu je poželeo srećan put. Krenuo je sa rancem i praznom sveskom. Sa puta se vratio posle 30, a ne dve godine. Čitaoci "Malog žurnala" su uživali čitajući njegove putopise.

Rajčević u Ugandi
Upoznao je Hitlera, Muslonija i Franka, Gandija i Ruzvelta, Pupina i Teslu.

Putovao je peške na biciklu, motorciklu, kolima, vozom, rikšom, na kamili i slonu, brodom, čancem i na konju. Spavao je u luksuznim hotelima i šatorima,pod vedrim nebom i u kolibama od trske. Upoznao je Mahatma Gandija, Hitlera, Musolinija, generala Franka, Teslu i Pupina, družio se sa najbogatijim čovekom Nizamom Hajderbadom i njegovih 300 žena. U trenutku kada je ubijen kralj Aleksandar bio je u Ruzveltovom kabinetu i američki predsednik mu je izjavio saučešće.

Bio je super-star, govorio je 15 jezika,s vi svetski mediji su pisali o njemu, a knjige su bile bestseler
Milorad u Egiptu

Knjigu "Iz žarke Afrike" prodao je u 40.000 primeraka. Aleksandrijski patrijarh Damjanos odlikovao ga krstom je Svetog groba, a kralj Nikola spomenicom.

Pročitajte još: ŠTA SRBIN GUGLA? Pretražuju ITALIJU, ali u 2021. godini SANJAJU da otputuju na OVU DESTINACIJU

- U Kući Đure Jakšića možete videti izložbu o Miloradu Rajčeviću autora Gorana Vilića, kustosa, istoričara i upravnika Muzeja Jadra - kaže Snežana Perić.

Poslednje što se zna o Rajčeviću je da se javio slikom 1939. godine iz Hilandara, a potpisao se kao Evrokije Rajčević. Na slici nosi monašku rizu i prepoznatljive brkove.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas