Oglas
· · Komentari: 0
Replike iz Rusije

Minijaturna REMEK-DELA (FOTO)

Kupci minijaturnih reprodukcija pravog oružja su ljubitelji lepih stvari, bogati kolekcionari ali i kompanije, pa čak i vlade pojedinih zemalja

1603271432_minijature.jpg
minijature - foto: “Miniature Arsenal”
Oglas

Prvi podaci o minijaturama vatrenog oružja pominju se još u 15. veku u Engleskoj, gde je sačuvan opis umanjene muskete sa sistemom paljenja “na kolo” u skladu sa tada preovlađujućim modelima pravog oružja. 

Pročitajte još: Rimejk koji obećava – puške s revolverskim mehanizmom (FOTO)

Od samog početka, ovi komadi davani su kao poklon u znak poštovanja, članovima kraljevske porodice ili prodavani visokim državnim službenicima, tj. onima koji su na adekvatan način mogli da vrednuju (i plate) visoko umeće potrebno za izradu ovih minijatura. 

Deo obuke oružara 

Fantastična minijatura mitraljeza MG-34 sa pripadajućim postoljem, foto: “Miniature Arsenal”

Remek-dela evropskih majstora tog perioda, dokaz su visokog profesionalnog kvaliteta, potrebnog da se i u ta davna vremena dobije zvanje oružara, pa je izrada minijatura postala deo procesa obuke u formiranju vrhunskih majstora. To je pružalo jasan uvid u veštinu i demonstriralo besprekoran rad i smisao za detalje.  

Replike veličine kutije šibica 

Dva veka kasnije, ova moda stiže u Rusiju, ali pravi procvat doživljava tek posle 1810, kada je prilikom posete Tuli, princ Dolgorukov dobio na poklon dva potpuno funkcionalna pištolja na kremen, težine samo 13 grama svaki! Ubrzo, Artiljerijska Akademija je uvela obavezu za svoje studente, da pre diplomiranja naprave najmanje jednu funkcionalnu minijaturu. Neki od tih primeraka, danas su izloženi u muzejima Sankt Petersburga. 

Do detalja verno - umanjeni Smit Veson 38. Special, foto: “Miniature Arsenal”

Tradicija darivanja minijatura oružja, kroz mnoge godine snažno je utemeljena u običajima ruske aristokratije. U Martu 1897, oružari iz Iževska poklonili su caru Nikolaju II set od tri puške Mosin-Nagant Mod. Dragoon 1891, u razmeri 1/4 koje se sada nalaze u “Ermitažu”. Tri godine kasnije, na Međunarodnoj Izložbi u Parizu 1900. godine, takve minijature donele su Rusiji zlatnu medalju. Ova tradicija ne prestaje ni posle Oktobarske revolucije.  

Ruski majstori 

Lenjin je 7. novembra 1918, u Iževsku dobio na poklon minijaturnu pušku Mosin-Nagant, 64 puta lakšu od originala. Profesionalni ponos i borba za prestiž naterali su majstore iz Tule, da naprave savršenu repliku Lefoše revolvera, tešku samo 5,47 grama, koja je mogla da stane u kutiju od šibica. Ipak, ova fina umetnost lagano odumire, naročito posle Drugog svetskog rata.  

Potpuno funkcionalan model perkusionog revolvera liliputanske veličine, foto: “Miniature Arsenal”

Nestali su umetnici koji su finese svoga posla učili čak i u radionici kod Faberžea (carskog draguljara poznatog po filigranskoj izradi minijaturnih kočija u delovima nakita). Sporadični radovi retkih pojedinaca, nisu mogli da zamene sistematski, višedecenijski rad na odabiru i obuci vrhunskih majstora. 

Praznik za oči 

U Moskvi je 2004, osnovan “Miniature Arsenal”, kao deo internacionalne korporacije “Arsenal Firearms”. Nastala kao ostvarenje ideje grupice entuzijasta, ova kompanija zaposlila je neke od najboljih zanatlija današnjice i tokom proteklih godina uspeli su da izrade minijature preko 160 različitih modela oružja, mahom u razmeri 1/2, 1/3, 1/4 i 1/5. Neke od tih minijatura su jedinstveni primerci dok su druge rađene u mini serijama od po nekoliko desetina primeraka. 

Original i minijatura, Mauser C-96, foto: “Miniature Arsenal”

Svima je zajdenička potpuno ručna izrada, koja do najsitnijih detalja kopira oružje pune veličine. Svaki majstor od početka do kraja vodi proizvodni proces, što podrazumeva odlično poznavanje konstrukcije i funkcionisanja oružja, ali takođe i osobine i način obrade svih materijala koji se koriste u izradi određenog modela.  

Na nirnberškom sajmu, pre par godina, bili smo u prilici da se upoznamo sa delom njihovog opusa. Luksuzno opremljen štand opsedali su posetioci svih profila, a imalo je i šta da se vidi.  

Raznovrsna klijentela 

Narudžbina iz jedne od Kavkaskih republika. Budući vlasnik ima i „pravu“, foto: “Miniature Arsenal”

Odlično osvetljenje i neutralna pozadina vitrina za izložbu, lako mogu da zbune neupućenog posmatrača pa tek kada je izloženi primerak pored oružja pune veličine, postaje jasno da se radi o umanjenom modelu. Ali, to je jako daleko od puke minijature. Reč je o potpuno funkcionalnim modelima, na kojima je doslovce svaki detalj izrađen kao precizno umanjena replika originalnih sklopova pravog oružja. 

Savršeno izrađena minijatura Broauninga HP-35, foto: “Miniature Arsenal”

Tu se ne radi samo o obliku i proporcijama, jer se za izradu koriste autentični materijali pa se čak vodi računa o boji i teksturi drveta, vrsti laka, načinu finiširanja i svemu ostalom što utiče na ukupni utisak. Kupci su ljubitelji lepih stvari i bogati kolekcionari koji ne žale novac, kako bi došli do minijaturne replike traženog modela. 

Primerak u zlatu 

Tokom proteklih godina “Miniature Arsenal” je razvio partnerstvo sa nekima od najčuvenijih imena oružarske industrije, pa je za kompaniju “Brauning” napravljena upola smanjena, legendarna poluautomatska sačmarica model Auto 5. Proizvođač “arapskog Gloka” tj. polimerskog pištolja Caracal, obezbedio je potrebnu projektnu dokumentaciju za ograničenu seriju ovih pištolja u razmeri 1/2, a naručilac posla je vlada Abu-Dabija! 

Luksuz „na kvadrat“ - pozlaćeni dugocevni Luger i Colt, foto: “Miniature Arsenal”

Osim standardnih polimerskih modela, napravljeno je i nekoliko od damaskus čelika, kao i jedan luksuzni primerak graviran zlatom, za koji je majstoru trebalo 47 radnih dana za izradu. Ne znam da li me je više zaprepastio taj podatak ili cena od skoro četvrt miliona evra?

Izvanredan primeak koji nije na prodaju: do detalja umanjen teški mitraljez Maksim, foto: “Miniature Arsenal”

Iako, sigurni smo da nije manja ni pojedinačna cena svake od tri napravljene minijature, ionako raritetne dvocevne repetirke Blaser R-93 Duo, poznate i kao Hamed. Oduševljeni princ, ujedno i idejni tvorac ovog neobičnog oružja, sa kojim deli nadimak, odmah je naručio mini seriju “Blaserovih” modela R-8 u razmeri 1/2, uključujući i luksuzne verzije sa gravurama. 

Izradi nema kraja 

Svaki primerak je rezultat dugotrajnog ručnog rada, foto: “Miniature Arsenal”

U razgovoru sa predstavnikom Kompanije, napola u šali, upitao sam da li njihovo oružje zaista može da ispali projektil, jer svaki model svojim pokretnim delovima, okidačem i polugama, u potpunosti oponaša pravo oružje? Pomalo uvređeno, odgovorio mi je da replike perkusionih revolvera, radionicu napuštaju tek posle probnog gađanja, da su cevi na modelima u razmeri 1/2 i 1/3 iznutra olučene i da je najveća prepreka za izradu funkcionalne minijature, nemogućnost da se nađu kapisle odgovarajuće veličine za mini municiju. 

Koliko pažnje se posvećuje detaljima ilustruje i podatak da svi optičiki nišani, bez obzira na razmeru, imaju pokretnu končanicu. Za umetnike iz “Miniature Arsenala” ne postoji nemoguć zadatak. Bilo koje staro ili savremeno oružje dobiće umanjenu repliku, pod uslovom da im je dostupan barem jedan funkcionalan primerak.

Luksuzno graviran Stečkin, original jeomiljen među ruskim specijalcima, foto: “Miniature Arsenal”

Za stare, klasične modele, koriste se tzv. reverznim inženjeringom, tj. kreću unazad od oružja do formiranja projektne dokumentacije neophodne za izradu precizne minijature, a savremeno oružje najčešće već ima potrebne šeme i planove u digitalnoj formi. 

Pročitajte još: Pomalo zaboravljeni, ali još uvek legendarni (FOTO)

Izvanredna minijatura specijalne snajperske puške VSS Vintorez za koju je čak rađena i funkcionalna municija, foto: “Miniature Arsenal”

Slobodno se može reći da “Miniature Arsenal” trenutno raspolaže najvećom svetskom zbirkom minijaturnih reprodukcija pravog oružja, sa najraznovrsnijim modelima koji su ikada ranije razvijeni.A rad se nastavlja... 

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas