Oglas
· · Komentari: 1
PROKLETSTVO

U BANATU i danas prepričavaju ZLO koje se dogodilo: MLADIĆ je TRČAO prema kuli, a BESNI PSI su ga stizali (FOTO)

Vlastelin je bio zgrožen ćerkinom ljubavlju prema lepom glumcu i video je da ima "problem".

1601971589_glavna2.jpg
Foto: A. M.
Oglas

U Ečkoj, u parku ispred dvorca Lazarevih, od ranog jutra je vrilo, jer su glumci, putujuće glumačke družine Jove Čizmića, spremali predstavu. Postavljali su improvizovanu binu kraj fontane. Tu će, prema dogovoru sa spahijom, boraviti i nekoliko večeri igrati predstavu. Pažnju spahijinih ćerki, posebno najmlađe, najviše je privukao mladi, lepuškasti glumac, a opasnost je primetio i otac.

Svi su ubijeni
Imanje i dvorac je 1870. godine otkupio grof Feliks Ornonkur i do 1899. godine renovirao i osmislio park. Ovo je bio najpozantiji aristokratski lovački kaštel u kojem su boravili princ Rudolf, Franc Ferdinand, a kasnije i kralj Aleksandar Karađorđević. Niko od njih nije umro prirodnom smrću.

Jermenski trgovac i vlastelin Lazar Lukač je na licitaciji 1781. godine u Temišvaru kupio pustaru Ečku, izgradio crkvu i osnovao naselje. "Kaštel" je podigao sin Agošton Lazar, a otvaranje je bilo spektakualarno! Svirao je Franc List, a među 300 zvanica je bio čuveni grof Esterfahi, najbogatiji vlastelin Ugarske.

Pročitaje još: Zašto dajemo POKOJNIKU 40 dana? Fantomski DNK dokazuje POREKLO čoveka koje će mnoge UPLAŠITI

Pomenuti vlastelin je, shvatajući kolikoje ćerka očarana glumcem, odmah posle predstave pozvao Jovu Čizmića, vođu trupe, isplatio novac i naredio da pokupe svoje stvari i odu sa imanja.

Besni vlastelin je pustio pse na glumca!

Trupa je otišla, ali je mladi glumac ostao. Krio se na imanju u gustoj šumi i sastajao sa lepom ćerkom. Jedne večeri ljubavnike je ugledao vlastelin i psutio pse na mladića. Glumac je trčao, ali uspeo je da pobegne do kule, preko puta zamka, gde su ga psi stigli i živog rastrgli. Devojka je dugo je bolovala i nikada se nije udala.

Pročitajte još: U Beogradu postoji knjiga od LJUDSKIH KOSTIJU i potpis poslednjeg PRAVOSLAVNOG CARA: Evo priče!

Na ovom mestu su psi rastrgli glumca Foto: A. M.

Bez obzira što niko ne pamti imena glumca i lepe ćerke, zloslutna kula i danas stoji preko puta kaštela. Tu se i danas okupljaju čopori pasa lutalica koji reže i teraju sve koji bi joj se približili, kao da još čuvaju dušu nesrećnog mladića.

Pročitajte još: DVE godine su putovali do SRBIJE, a kada je došla CRVENA ARMIJA uništili su OFICIRSKE uniforme (FOTO/VIDEO)

Unutrašnjost kule Foto:A.M.

Nesrećama u kaštelu tu nije kraj. Mihalj je bio mlađi Lukačev sin, ali svadljiv i ni približno uspešan kao brat Agošton. Živeli su zajedno na imanju, ali je Mihalj bio ljubomoran na brata. Jedne noći je iz čiste obesti, Mihalj je sa prijateljima došao u Ečku i ukrao nekoliko grla. Agošton je, da li greškom ili iz besa, ubio brata. Iako se pokajao, bratu podigao spomenik i telo preneo u porodičnu crkvu - bruka je ostala zauvek!

Treći sin je poginuo u dvoboju u dvorcu u Elemiru

Nije sreće imao ni treći sin Lukača Lazara. Janoš je, takođe, umro nesrećnom, ali romantičnom smrću. Naime, Janoš se borio za čast dame, u  u dvorcu kraj Elemira, i stradao je u dvoboju. Ni ovaj dvorac nije posle toga video srećne dane, već je propadao i banke su odnosile ciglu po ciglu na ime dugova...

Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

Fontana u parku Foto: A.M.

Lovački dvorac je tokom celog 19. veka bio stecište austrougarske aristrokratije koja je ovde dolazila da se lovi, da se zabavlja, pije... Među gostima je bio i sam Franc Ferdinand. Poslednji put, samo dva dana uoči ubistva u Sarajevu, 28. juna 1914. godine. Ovde se i tajno oženio, a brak je sklopio u obližnjoj katoličkoj crkvi, zadužbini Lazarevih.

Franc Ferdinand je ovde broavio dva dana pre ubistva u Sarajevu.

Pre Franca Ferdinanda ovde je dolazio i Rudolf, sin Franje Josifa koji se kasnije obesio u dvorcu nedaleko od Beča. Posle Franca Ferdinanda zlsorećna sudbina zadesila je i kralja Aleksandra koji je, takođe, bio gost.

Pročtiajte još: Po naređenju tajnih sila CAR je ŽRTVOVAN: Crkva tvrdi da su ROMANOVI ubijeni na RITUALAN NAČIN

Park se i danas održava Foto: A. M.

Upravo je obližnja Carska bara po krunisanim glavama i dobila ime. Od dvorca je udaljena nekoliko kilometara, a čine je tri močvare: Tiganjika, Perleska i Carska bara.

Pročitajte još: Okrugla i obla OSTRVA u Atlantiku i Pacifiku se POJAVLJUJU i NESTAJU, a sve se PREPRIČAVA

Alisa Harlokurt, poslednji potomak porodice Lazar, kaštel je napustila 1945. godine i otputovala u Ameriku. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas