Oglas
· · Komentari: 0
Zanimljivosti

Moda umanjenih vojničkih pušaka zahvatila SAD (FOTO)

Izrada minijaturnih verzija poznatih modela pušaka, oživela pomalo učmalu oružarsku industriju

1622554393_Mini-Mosin.jpg
Mini-Mosin - foto: MSA
Oglas

Kejston Sporting Arms iz Pensilvanije, poznat je među američkim hobistički nastrojenim strelcima, po svojim krajnje dopadljivim malokalibarskim puškama serije Crickett. Ove popularne puške namenjene su za početno obučavanje dece, dama i svih koji prethodno nisu imali iskustva u upotrebi oružja.  

Pročitajte još:  Strelišta u SAD ođekuju od pucanja iz kolekcionarskog oružja (FOTO)

Neiskorišćena šansa
Prisetimo se nekadašnje inicijative da domaći proizvođač “Zastava” svoj karabin Mini Mauzer M85 u kalibrima 7,62x39 mm i .223 Remington opremi kundakom, okovima, nišanima i ostalim detaljima koji bi bili identični onim na ovdašnjim znamenitim puškama M24 i M48. Za nostalgično nastrojene to bi bila i te kako atraktivna opcija, a zasigurno bi došlo do izvoza. No, na žalost ova ideja nije naišla na razumevanje, što još jednom potvrđuje razliku između vizionara i onih koji to nisu.

 

Proporcije originalne vojne Mosinke i nove minijature, foto: MSA

Reč je o krajnje pouzdanim, jednostavnim, priručnim i laganim jednometkama obrtnočepnog zatvarača koje su nuđene u različitim konfiguracijama. Naročito omiljene postale su umanjene kopije slavnih vojničkih pušaka.  

Rukovodstvo fabrike KSA je raspisalo javni konkurs na kojem zainteresovani mogu da predlože koja od čuvenih vojnih repetirki će biti “skalirana”. Opcije su nemačka K98, britanska SMLE, američka Spr. M1903, japanska Arisaka, francuska MAS36 i italijanska Carcano. 

Posebno interesantna je njihova proporcionalno umanjena ruska legendarna vojnička puška 1891/30 Mosin Nagan. U SAD je napravljen pravi kult ove puške, ali sve je teže pronaći neku u dobrom stanju, a nema ni jeftine municije 7,62x54 mmR iz vojnih viškova.  

Upravo za pasionirane militariste, dizajnirana je Mini Mosin kalibra .22 LR po ceni od (za američke uslove skromnih) 400 dolara sa cevima od 20 inča (508 mm), naoko identična proslavljenoj repetirki Crvene Armije i prethodno vojnika Carske Rusije. 

Doduše, upućeniji poznavalac vizuelno opaža kako je primenjen nešto drugačiji oblik zatvarača istovetan kao na Crickett puškicama ove firme, a i ova je jednometka. Inicijalni kontigent je svojevremeno razgrabljen na specijalnom sajmu NRA šou, gde su kupci dobijali dodatak u vidu smanjene kopije vojničkog drvenog sanduka za smeštanje tih pušaka tokom ratnih vremena. 

Mosinka za pasionirane militariste
Od početka devedesetih godina, američke prodavnice su preplavile originalne vojne “mosinke” iz vojnih viškova nekadašnjeg Istočnog bloka, od savršeno očuvanih pa do uveliko izraubovanih. Prodavane su po ceni od stotinak dolara, pa naviše, a s vremenom se cena povećavala u suprotnosti sa brojem primeraka u prodaji.

Umešnim pristupom, nišani su u detalj isti i originalni, a na orahovom kundaku i površinama cevi nalaze se tipične oznake kao na originalima. Masa puške je 1250 grama, što je sasvim dovoljno za stabilno ispaljivanje metka .22LR, a dobili smo pregršt pohvala od direktnih korisnika

. Iako ima magacin kao prava Mini Mosin je jednometka, foto: MSA

Pročitajte još: Proverili smo na strelištu ZAŠTO ga zovu LAV BRITANSKE IMPERIJE (FOTO)

Cricket puške su idealne za obuku mladih naraštaja, foto: MSA

Iako je Crickett serija oružja osmišljena za obuku najmlađih korisnika, zbog pasioniranih militarista u SAD, koji sakupljaju sve što iole ima veze sa vojskom i ratovanjem, KSA je morala da višestruko poveća proizvodnju ovih malokalibarki  

Milan Milanović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas