· · Komentari: 0
ishrana

Možete da POPRAVITE SAN: Evo koje namirnice će vam pomoći

Dobar san je neophodan za dobro funkcionisanje našeg organizma.

1606315369_Depositphotos_378434706_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Loš san možete poboljšati i ishranom, te vam u nastavku donosimo koje namirnice pomažu da se lakše opustite i zaspite.

Bademi

Banane
Banane su, takođe pune vitamina B i kalijuma, zbog čega su odlične u borbi sa nesanicom.

Bademi su bogati kalijumom i vitaminom B, koji pomažu da se živčani sistem opusti. Jednostavno možete namazati malo maslaca od badema na tost i dodati nekoliko kriški banane.

Pročitajte još: ČAJ OD RUZMARINA za jači imunitet: Kolika je njegova moć

Foto: Deposit

Smeđi pirinač

Smeđi prinač sadrži gama amino buternu kiselinu (GABA) koja će vam pomoći da utonete u miran san. Opušta živce, te deluje kao prirodni sedativ.

Trešnje

Trešnje otpuštaju melatonin, hormon sna koji reguliše druge hormone i cirkadijurni ritam organizma. 

Leblebija

Orasi
Orasi su odličan izvor triptofana – aminokiseline koja poboljšava san. Triptofan se pretvara u serotonin koji podstiče spavanje.  Zato, nemojte se dvoumiti već slobodno grickajte nekoliko oraha posle večere.

Obiluje vitaminom B6 koji je potreban za proizvodnju melatonina. Stoga, ako grickate leblebije tokom dana činite veliku uslugu vašem organizmu i živčanom sistemu da se uveče opuste.

Pročitajte još: Od ovog VOĆA može da se napravi ČAJ koji do sada SIGURNO NISTE PROBALI, a odličan je za DOBAR SAN

Kelj

Kelj je prepun magnezijuma zbog čega konzumiranje istog pomaže da lakše zaspite. Poznato je da nedostatak magnezijuma u organizmu jedan od glavnih uzroka nesanice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.