Oglas
· · Komentari: 1
Oteto - prokleto

Mujezin Svete Sofije umro na SVETOG ILIJU usred namaza! Slična stvar se desila i na KOSOVU I METOHIJI 2004.

Samo nekoliko dana otkako je nekada najveća hrišćanska bogomolja pretvorena u džamiju infarkt pokosio Osmana Aslana

1596798817_kosovo.JPG
Foto: Jutjub/ RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal
Oglas

Nije grom ali jeste infarkt! Na Svetog Iliju, prvi mujezin otkako je nedavno, ukazom predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, nekadašnji najveći pravoslavni hram "Sveta Sofija" pretvoren u džamiju, umro je usred službe!

Pročitajte još: RAJ ZA SRBE! Ako OVDE letujete dobijate besplatne ležaljke, suncobrane i peškire, a DVOJE DECE NE PLAĆA NIŠTA

- Mujezin Osman Aslan koji je služio u "Svetoj Sofiji"  kade  je počela da funkcioniše kao džamija, iznenada je umro u zgradi od očiglednog srčanog udara. "NJegova smrt nastupila je nekoliko dana nakon pretvaranja Aje Sofije u džamiju i muslimanske molitve koja se tamo odigrala" - navodi grčki portal "Prototema".

Vest je potvrdila i Gradska uprava.

Prva muslimanska molitva u Svetoj Sofiji (Foto: Arhiva "Novosti")

- Izražavamo saučešće porodici i rodbini mujezina Osmana Aslana, koji je preminuo usled infarkta, koji je doživeo tokom obavljanja dužnosti u džamiji Aja Sofiji - navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Nakon što je turski predsednik Redžep Taip Erdogan pretvorio nekadašnju Crkvu Svete Sofije u džamiju - koja je još ranije pretvorena u muzej, na mesto mujezina (služitelj džamijski koji muslimane poziva na obaveznu molitvu - namaz) postavljen je Osman Aslan.

Pročitajte još: Posle MOLITVI pred ikonom MAJKE BOŽJE rođeni su Višnja, Sofija i još 1.000 dece, a sve piše u KNJIZI ČUDA (FOTO)

Mediji prenose i da je cela Turska u šoku, a da se već ispredaju razne priče. Na našim portalima ali i društvenim mrežama svi su se setili i onog nesrećnika koji je za vreme poslednjeg pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, onako krvnički, lomio krst (izvesni Alem Kurti) koji je, kako tvrde, umro od raka u "najstrašnijim mukama".

- Čuo sam da je umro u najvećim mogućim mukama. Znam i da mu je sestra teško bolesna. Bog nije dopustio da sve ono što je radio prođe nekažnjeno. Osim samog sramnog čina lomljenja i bacanja krsta sa svetog objekta, on je bio inicijator mnogih zlodela koje su Albanci radili tih godina. Ruka božja je uradila da završi ovako, da ovo bude opomena, da se sa svetinjama niko ne može igrati, da ih niko ne može tek tako skrnaviti. Ovo je opomena koje će se dobro setiti i svi Albanci kojima nekad nešto slično padne na pamet - izjavio je tada za beogradske medije - Paroh orahovački Velja Stojković, koji služi u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Martovski pogrom na Kosovu i Metohiji (Foto:Arhiva:"Novosti")

Na ovim prostorima najviše su uništavane baš pravoslavne svetinje.Tokom Drugog svetskog rata, po podacima kojima raspolaže Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, uništeno je više od 400 srpsko-pravoslavnih hramova.

Samo na području Gornjokarlovačke eparhije, od 203 crkve i kapele porušeno je 116, a teško oštećeno 39. U Slavonskoj eparhiji uništena su 54 hrama, a teško oštećen 21. Na teritoriji Banjalučke eparhije stradale su 64 crkve, a 21 je oštećena. I tri manastira ove eparhije su preživela znatna oštećenja, a jedan je uništen.

Pročitajte još: Po naređenju tajnih sila CAR je ŽRTVOVAN: Crkva tvrdi da su ROMANOVI ubijeni na RITUALAN NAČIN

Tokom ratova devedesetih godina prošlog veka nastavljeno je rušenje crkava i manastira. Prema podacima porušeno je 212, a oštećeno 367 svetinja. Porušeni su saborni hramovi u Pakracu, Karlovcu i Mostaru. Stara Episkopska knjižnica u Pakracu, jedna od najdragocenijih srpskih biblioteka, opljačkana je, a drevne knjige se rasturaju i prodaju širom Evrope. Ista sudbina zadesila je eparhijske biblioteke u Zagrebu, Karlovcu i Mostaru. Ona u Sarajevu je izgorela.

Hrvati su spalili i dva jedinstvena spomenika srpskog arhitektonskog nasleđa, crkve brvnare u Donjoj Rašenici i Rastovcu, podignute 1709, odnosno 1730. godine. Više ne postoje čak ni njihovi temelji.

                                     Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas