Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Mušica prenosi oko STO različitih BAKTERIJA: Šta se zapravo desi sa hranom kada sleti na nju

Iako se kratko zadrži, moguće je da će preneti određenu količinu bakterija.

1624294529_fig-2691555_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Postoji barem sto različitih bakterija i virusa koje mušica može preneti kada sleti na hranu, tvrdi Tomas Dž. Denijels, naučnik i direktor ekološke laboratorije na Univerzitetu Fordhem u NJujorku.

Kako prenosi "The Healthy", kada mušica pokupi bakterije, može ih preneti svuda oko sebe čim sleti, pa i na hranu, bez obzira što je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

Pročitajte još: Naučnici pronašli muvu staru 47 miliona godina, a znaju i šta je RUČALA (FOTO)

"Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koja se prenese u tom kratkom vremenu mala", tvrdi Denijels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada mušica "povraća", odnosno kada popljuje hranu. 

Kada sleti na hranu, mušica je zapravo ne jede odmah, već po njoj ispušta sokove koji će je omekšati, kako bi je na kraju mogla "pojesti" u tečnijem obliku.

Telesna tečnost koju mušica ispušta po hrani je puna je bakterija, pa su zbog toga mnogo veće šanse da se zarazite ako je hrana "popljuvana", nego kada je samo sletela na hranu.

Pročitajte još: Trik star vekovima: Rešite se dosadnih mušica uz pomoć VINSKIH ČEPOVA

Sokovi koje mušica ispušta su opasniji jer dolaze iz njenog tela, dok su bakterije koje se nalaze po njenom telu manje opasne.

Stoga, ako je samo jedna mušica sletela na hranu, ne morate je odmah bacati. Veće su šanse da se zarazite ako je više mušica sletelo, što se najčešće dešava kada jedete napolju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas