· · Komentari: 0
PROBLEM

Pijete ALKOHOL i lekove, a ne razmišljate KAKO menjaju MUŠKO TELO

Ukoliko nisu bolne i ne izazivaju osećaj neprijatnosti, uvećane dojke kod muškaraca nisu ozbiljan zdravstveni problem

1599741765_kupaci.jpg
Foto: Piksabej

Međutim, profesor dr Đuro Macut, endokrinolog Kliničkog centra Srbije, preporučuje da se ispita šta je uzrok ovog poremećaja, kao i da li je došlo do uvećanja žlezdanog ili masnog tkiva.

Ginekomastija je, inače, uvećavanje žlezdanog tkiva u muškim dojkama kod dečaka ili odraslih muškaraca.

- Pritom, može da dođe do uvećanja jedne ili obe dojke - objašnjava profesor Macut. 

Gojazni mušakrci
Nije retkost da se ginekomastija zameni za lipomastiju, koja je češća pojava kod gojaznih muškaraca i predstavlja povećanje masnog tkiva u dojkama.

Pročitajte još: Pronađen LEK protiv MAMURLUKA!

Uzroci koju mogu da dovedu do uvećanja žlezda muškog poprsja su brojni.

Rastu od hormona...

- Kod najvećeg broja pacijenata ginekomastija je uzrokovana promenama u odnosu testosterona i estrogena, ključnih polnih hormona - kaže dr Macut.

Često ih imaju muškarci koji pijuanabolike Foto: Depozitfoto

Pročitajte još: Nalivate se KAFOM? Evo koliko je optimalno da ih popijete SVAKOG DANA

Kada kod jačeg pola dođe do povećanja nivoa estrogena, može da nastane ovaj poremećaj. Naročito je čest u pubertetu, ali se ovaj razvojni fenomen najčešće spontano povlači. Osim toga, ginekomastija može da nastane i usled povećane funkcije štitaste žlezde, hipogonadizma kao i tumora hipofize, testisa, nadbubrežnih žlezda, ali i u slučaju ciroze jetre ili bubrežne slabosti.

Lekovi, alkohol i droga
Mogu da bolest izazovu i lekovi koji se masovno koriste: antiandrogeni, lekovi koji se propisuju u lečenju bolesti prostate, anabolici u sportu, neki psihijatrijski, kardiološki, gastroenterološki medikamenti i pojedini antibiotici. Takođe, zloupotreba alkohola i narkotika.

Profesor Macut kaže da se, i kada se dokaže uzrok nastanka ginekomastije, mora pristupiti njegovom lečenju ili prekinuti uzimanje leka ili sredstva koje je dovelo do ovog problema:

Ako ne pomogne terapija uklanjaju se operativno.

- Ukoliko ne dođe do povlačenja ginekomastije ili se ona ne poboljša usled preduzetih mera lečenja osnovnog uzroka ili prekidom dalje terapije, pacijent se u slučaju bolne osetljivosti ili znatnog uvećanja dojki upućuje hirurgu.

Pročitajte još: PROBLEMI SA SPAVANJEM: Ovo je šest NAJČEŠĆIH navika koje OMETAJU SAN

Operativno uklanjanje žlezdanog tkiva dovodi do trajnog rešenja problema.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.