· · Komentari: 0
REŠENJE

Muškarci, problem ĆELAVOSTI je rešen! Naučnici su pronašli LEK

Iako tvrde kako je ćelavost odraz muškosti, gubljenje kose za muškarce može biti vrlo traumatično iskustvo.

1611907803_Depositphotos_211920682_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Tada ih ne teše ni istraživanja kako su ćelavi muškarci inteligentniji od onih s kosom. Nova studija mogla bi zauvek da reši taj problem s kojim se susreće čak polovina muškaraca.

Opadanje kose i godine
Većina muškaraca počinje da gubi kosu tek nakon pedesetih, ali mnogo je onih koji se s tim problemom susreću već u svojim dvadesetima. 

Naime, čak 50 posto muškaraca u jednom životnom razdoblju počelo je da ćelavi, a razlozi su razni, od starenja do genetike, bolesti ili hormona. 

Pročitajte još: KORISNI SAVETI: Evo šta treba da radite kada OPEČETE JEZIK

Naučnici s kalifornijskog univerziteta sada su testovima na miševima otkrili novi način koji podstiče rast kose. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, a otkriveno je kako su ćelije kose mnogo drugačije od ostalih ćelija kože na telu. Istraživanje je pokazalo kako se povećanjem proizvodnje laktata u ćelijama kose folikuli vlasi regenerišu i ponovno počinju da rastu. 

Pročitajte još: Bolji su od TABLETA, ali su pođednako OPASNI za zdravlje

Foto: Depozit

Te ćelije proizvode spoj koji se zove piruvat, što je zapravo glukoza koja, ako se pošalje do mitohondrija stanice, zapravo može pomoći rastu kose.

– Naša zapažanja o metabolizmu matičnih čelija folikula vlasi podstakla su nas da ispitamo da li se smanjuje genetski ulazak piruvata u mitohondrije i da li bi povećana proizvodnja laktata u ćelijama kose podstakla brži rast – rekla je Heder Kristofk, jedna od autora istraživanja.

Istraživanje su sproveli na miševima od kojih su jedni proizvodili laktate, dok drugi nisu. 

Pročitajte još: VEŠTINA koja će vam pomoći da mnogo BOLJE PAMTITE!

Grupa miševa koja je imala manjak laktata imala je problema s rastom dlake, dok se onoj s laktatima rast dlake povećao. Naučnici su na osnovu toga proizveli dva različita leka koja pomažu pri proizvodnji laktata, ali oni još nisu testirani na ljudima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.