Oglas
· · Komentari: 0
PRVI SVETSKI RAT

Nada za UNAKAŽENA LICA vojnika - Maske Ane Kolman Lad! (FOTO/VIDEO)

Žena koja je ulila nadu hiljadama ranjenih vojnika u Prvom svetskom radu.

1620307835_Nenaslovljeni-dizajn_1000x0alo.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Gilbert KANTIN
Oglas

Ana Kolman Vats Lad (15. jula 1878 - 3. juna 1939) bila je američka vajarka u Mančesteru u Masačusetsu, koja je tokom Prvog svetskog rata posvećivala vojnike koji su bili unakaženi.

Za pravljenje trepavica i obrva, Kolmanova je koristila pravu kosu.

Ana Kolman je rođena u Pensilvaniji, ali je školovanje provela u Evropi, gde je studirala vajarstvo u Rimu i Parizu. Nakon što se udala za Dr. Mejnarda Lada, seli se u Boston.

Francuska vlada joj je dodelila titulu Legije časti za rad na maskama za vojnike.

Godine 1914. osniva Udruženje bostonskih umetnika. Izlagala je po galerijama i putujućim izložbama. Najviše se je vajala likove iz mitologije i ta dela se pojavljuju i na današnjim aukcijama.

Unakažena lica
Po nekim podacima, od 6 miliona povređenih vojnika iz Britanije i Irske, čak 60.000 je imalo ozbiljne povrede po licu.

Rad na maskama za vojnike

Vojnici bi dolazili u studio Ladove da im izlije masku od gline ili plastelina. Ovaj oblik je zatim korišćen za izradu protetskog komada od izuzetno tankog pocinkovanog bakra. Metal je obojen tvrdim emajlom da podseća na ton kože vojnika.

Ladova je koristila pravu kosu za stvaranje trepavica, obrva i brkova. Proteza je na lice bila pričvršćena koncem ili naočarima.

Pročitajte još: Pronađena ploča sa aviona Amelije Erhart, ali ne tamo gde je nestala!

Godine 1932. francuska vlada ju je proglasila vitezom Legije časti, u znak zahvalnosti za sve što je uradila.

Ono što je Ladova radila početkom 20-og veka, sada se naziva anaplastologija. To je umetnost, zanat i nauka o obnavljanju odsutne ili nepravilne anatomije veštačkim putem.

Pročitajte još: Ušli smo u NAJJEZIVIJU zgradu Srbije i ŠOKIRANI smo onim što smo VIDELI (FOTO/VIDEO)

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas